Buurtcinema Hammerstraat: nieuwe culturele ontmoetingsplek


Op 29 april vertoont Buurtcinema Hammerstraat haar allereerste filmvoorstelling in Rotterdam-
Noord met de film El Houb. Om alvast gevoel te krijgen bij de nieuwe culturele ontmoetingsplek die hier in ontwikkeling is, krijgen bezoekers meteen een rondleiding door de voormalige St. Janschool aan de Hammerstraat. 
 

Buurtcinema Hammerstraat beoogt dé culturele hotspot te worden voor de buurt. Onlangs tekenden initiatiefnemer van het filmlokaal Swati Sen Gupta en Marnix Norder van Steenvlinder hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee zetten zij een flinke stap voorwaarts in de ontwikkeling van zowel de buurtcinema als de appartementen die in de voormalige St. Janschool worden gerealiseerd.  

Behoud maatschappelijk erfgoed 
De ontwikkeling van deze school werd aangejaagd door een groep jonge Rotterdammers die een voorstel indiende voor een nieuw filmhuis in dit deel van Rotterdam. Dit deden ze op basis van de uitvraag van de gemeente om een nieuwe, maatschappelijke invulling te geven aan het oude schoolgebouw. Dankzij het initiatief blijft maatschappelijk erfgoed behouden in de wijk en krijgt de buurt er meteen een nieuwe culturele aanwinst bij.  

Ontwikkelen voor de buurt
“Het is mooi dat ideeën vanuit de Rotterdamse gemeenschap leiden tot concrete daden. Het is de eerste keer dat we ontwikkelen voor een culturele invulling, en wat mij betreft is het zeker niet de laatste keer”, benadrukt Marnix Norder, een van de eigenaren van Steenvlinder. “Ik verwacht dat het nieuwe wooncomplex en de Buurtcinema Hammerstraat een aanvulling zullen zijn voor de buurt en heel Rotterdam-Noord.” 

Samenwerking met CineNoord
“Het creëren van verbinding tussen bewoners en de buurt met een laagdrempelige culturele functie als film is voor mij een grote drijfveer”, vult Swati Sen Gupta aan. “De volgende stap is dan ook dat we nu actief op zoek gaan naar samenwerkingen met organisaties en mensen uit de buurt. Ik ben dan ook heel blij dat we nu al samen met CineNoord kunnen starten met vijf filmvoorstellingen onder de naam Cinema Lokaal.”  

Bekijk het project: