Een projector moet worden gekocht en stoelen, veel stoelen, maar er is nog even tijd. Nog een jaar ongeveer, en dan gaat de bioscoop in de Sint Jan School in Rotterdam Noord (misschien wel de eerste zelfbouwbioscoop in Nederland) open voor de bezoekers. Die hopelijk uit de buurt gaan komen, want dat was van het begin af aan de opzet. De gemeente Rotterdam was destijds heel duidelijk, op de begane grond moet een sociaal maatschappelijke functie komen die echt van toegevoegde waarde is voor de buurt.
Wat Steenvlinder natuurlijk op het lijf geschreven is. Vanaf het allereerste zelfbouwproject wordt er gezocht naar een makkelijke manier om de nieuwe en de huidige bewoners met elkaar in contact te brengen. Wonen is immers niet alleen een dak boven je hoofd, maar ook je thuis voelen in de buurt. Pas dan gaat een buurt stralen. De bioscoop is daar dan ook bij uitstek een middel bij voor.
Swati Sen Gupta is samen met een team al een tijdje bezig met alle voorbereidingen. “In Rotterdam zijn natuurlijk heel veel bioscopen. Daarom gaan wij het echt anders doen.” Niet de première staat centraal, maar welke film of documentaire het meeste gehoor vindt in de buurt. “Ja, dat gaan we ze gewoon vragen, waarom niet?” De zaal (3 klaslokalen groot) zal uiteindelijk zo’n 70 stoelen tellen en er komt een mooie foyer.
In de voormalige jongensschool aan de Hammerstraat is Steenvlinder nu al hard bezig om de gemeenschappelijke ruimtes af te maken. Zodra die klaar zijn, gaan de 8 kopers van de appartementen op de eerste verdieping met hun zelfbouwwoning aan de slag. En op de begane grond zal dus de bioscoop gestalte gaan krijgen. Swati: ”Wat we nu al weten is dat het programma zal bestaan uit een bonte mix voor jong en oud. En de kans is groot dat we overdag ook open gaan. Omdat we het als onze taak zien om met de bioscoop voor zoveel mogelijk buurtbewoners iets te betekenen.”