Leeg kantoorpand in de Plaspoelpolder in Rijswijk.

Aandacht Volkskrant voor visie Steenvlinder

26 Mei 2021 - Volkskrant

De Volkskrant heeft woensdag 26 mei een groot opinieartikel van Marnix meegenomen over het nieuw te vormen kabinet. Dat toekomstige kabinet moet in zijn optiek niet dezelfde fouten maken als het kabinet Rutte-III als het gaat om het woonbeleid.

‘Het tekort aan woningen is kolossaal, op dit moment volgens de laatste cijfers ruim 331.000. De inmiddels demissionaire regering liet een enorme kans onbenut om die nog steeds stijgende trend af te vlakken’, aldus Marnix.

Want er staan veel gebouwen leeg, zowel panden die eigendom zijn van gemeenten als panden die privébezit zijn. En er zijn vele mogelijkheden om die leegstand aan te pakken - maar die mogelijkheden worden door wethouders huisvesting in Nederlandse gemeenten onvoldoende benut, zo betoogt de Haagse oud-wethouder volkshuisvesting Marnix.

De hoofdoorzaak: het benodigde gevoel van urgentie rond dit thema is op veel gemeentehuizen afwezig.

‘Pak die wethouders daarom strenger en vooral minder vrijblijvend aan. Leg ze op dat bijvoorbeeld een derde van de leegstaande panden, of dat nu overheidsbezit is of particulier bezit, binnen een jaar na geconstateerde leegstaand vrijkomen voor (tijdelijke) huur of verkoop aan woningzoekenden.’

 Kortom, een inhoudelijke bijdrage vanuit Steenvlinder in een landelijk dagblad aan een discussie over een maatschappelijk superrelevant thema dezer dagen.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!