Klussers Jan & Karin in hun woning in Mijn Eigen Wiericke, Nieuwerbrug

50-plusser en klusser als doorstromer

31-01-2022

Doorstromen: op de woningmarkt inmiddels een toverwoord. Als we de 'ouderen' laten doorstromen naar kleinere 'geschiktere' woningen, dan komen de grotere gezinswoningen vrij voor jongere huishoudens. Provincie Utrecht zette er een Challenge voor uit. Donderdag 27 januari presenteerden wij onze inzending als 1 van de 9 finalisten aan de jury in een webinar.

Een moestuin om lekker in te keuvelen, een ruime leef keuken waar alle kleinkinderen kunnen komen eten, een fijne hobbyruimte en dat allemaal gelijkvloers. Het kan met zelfbouw! Door 50-plussers zelf te laten klussen nemen zij de regie over hoe hun levensloopbestendige woning eruit komt te zien. Het geeft een enorme impuls, aan de inmiddels ervaren levensgenieter én aan de buurt. 

‘’Het bouwen van je eigen huis gaat heel erg over een gevoel van trots en nieuwe energie. Het is een leuke, nieuwe uitdaging en je vormt samen met anderen een buurt waar je je betrokken bij voelt. Dat is denk ik de kern van de oplossing. Het is een mooie kans omdat het aan al je woonwensen kan voldoen’’, licht Annelies (Acquisitie Steenvlinder) toe.

Voorafgaand aan de finale ging Murtada Al Attabi, bouwcoach Steenvlinder, in gesprek met Rob van Muilekom, gedeputeerde Provincie Utrecht. Je luistert het fragment hieronder terug. 

De ‘Doorstroomtrein’ ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Een mooi initiatief dat woningzoekenden samen laat komen op een woonevent. Ze kijken dan naar de woonwensen en naar de woning die zij achterlaten. Als een soort matchmaker zorgen ze dat de juiste woning bij de juiste persoon terecht komt. 

Maar dat we niet hebben gewonnen stopt ons natuurlijk niet! Samen met Provincie Utrecht gaan we kijken naar creatieve woonoplossingen tegen de woningnood. Creativiteit hebben we meer dan genoeg, nu rest ons alleen nog het vinden van geschikte locaties! Maar ook daar zijn volgens Annelies genoeg kansen. ''Leegstaand, maatschappelijk vastgoed, zoals leegstaande scholen en buurthuizen. Of leegstaande kantoren. Maar ook nieuwbouw is zeer geschikt."

In de media:

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer