Twee jaar is Steenvlinder nu actief in Engeland. De verwachting is dat begin volgend jaar de eerste kavels (in Kent) verkocht gaan worden en de eerste klussers aan de slag gaan. Op dit moment zijn er drie projecten met in totaal ca. 75 kavels in voorbereiding. Nog eens 75 kavels zullen daarna worden ontwikkeld.
Waarom is Steenvlinder eigenlijk zo druk in Engeland? Mila Kluen was nauw betrokken bij de eerste stappen van Steenvlinder op Engelse bodem. Belangrijk om te weten, zegt zij, is dat in Engeland de regel (opgelegd door de overheid) is dat van ieder nieuwbouwproject 5% bedoeld is voor zelfbouw. En dat de gemeenten de plicht hebben om aan wie zich inschrijft, de optie van zelfbouw aan te bieden. “Wat niet betekent dat alles wat er daarna bij zelfbouw komt kijken, ook goed geregeld is, maar het betekent wel dat zelfbouw hier op de kaart is gezet.” En dat is een groot verschil met Nederland.
Positief Is de naam eigenlijk een probleem? Mila: “Geen probleem, ‘Stienflender’ zeggen ze meestal, maar de betekenis gaat natuurlijk verloren. Misschien moet de naam worden veranderd naar Stonebutterfly, maar dat zullen we eerst moeten peilen.” Juist nu, telt Mila, gaat Steenvlinder daar doen wat ze hier ook doen. Mensen meenemen in het positieve verhaal van zelfbouw. Waarbij ervoor wordt gezorgd dat ze zich helemaal kunnen focussen op het klussen, want de hele papierwinkel “en die ziet er daar anders uit dan hier” is dan al Steenvlinder in orde gemaakt. Hard gewerkt wordt nu aan het opzetten van een netwerk van professionals die in ieder project hun speciale rol spelen.
Tenslotte is zelfbouw geen typisch Nederland product. Mila: “Het gaat erom dat mensen de kans krijgen om zelf te beslissen hoe zij straks wonen. Zij bouwen letterlijk aan hun toekomst en verbinden zich met hun buren en de omgeving. Dat maken we mogelijk” Hoe klinkt dat in het Engels? “Proud people, pleasant places.”
Vier mensen zijn inmiddels actief in Engeland. Mila is per 1 november full time bezig om zelfbouw in Engeland aan de man te brengen.