In Engeland staat Steenvlinder er niet alleen voor

14 maart 2023

Bouwen in Engeland gaat anders dan bouwen in Nederland. Andere regels zijn er en ze hebben een hele andere manier van met elkaar omgaan, vooral ambtelijk. Wonen is natuurlijk wel hetzelfde. En net als in Nederland zijn er veel te weinig woningen gebouwd de laatste jaren. (In de laatste 30 jaar zijn er 3,3 miljoen woningen gebouwd, in de 30 jaar daarvoor 7,2 miljoen) Al een paar jaar is Steenvlinder actief in Engeland. Aan de basis van de uitbreiding stond en staat de overtuiging dat Engeland een enorm potentieel aan zelfbouwers herbergt en, niet onbelangrijk, door de overheid is bepaald dat 5% van alle nieuwbouw dient te bestaan uit zelfbouwkavels of kluswoningen. Voordeel is dat Steenvlinder door de kennis en kunde die zij in Nederland heeft opgebouwd al een flinke voorsprong heeft.

Een van de eerste stappen was het kopen van een aandeel (20%) van Custom Build Homes (CBH) een jong bedrijf in Edinburgh dat bijna precies doet wat de naam zegt. Als het vergelijkt met wat Steenvlinder in Nederland doet, is het een soort zelfbouw light. CBH bouwt de woningen en de klant kiest het ontwerp van de afbouw. Hans Sparreboom, mede-eigenaar van Steenvlinder legt uit waarom die eerste stap belangrijk was: “In de eerste plaats is het een aandeel in een bedrijf waar wij gewoon heel erg in geloven en volop vertrouwen in hebben. En wat zij doen is complementair aan wat Steenvlinder doet. Zij zijn geen ontwikkelaar, maar zodra een stuk grond door de eigenaar wordt aangemerkt als een geschikte plek om te bouwen, weten ze wat er moet gebeuren.” En Steenvlinder kan op die manier de ontwikkeling van kavels uitbreiden.

In Engeland is de grond veelal in handen van zogenaamde ‘landlords’ die om voor de hand liggende redenen er soms voor kiezen om hun grond te verkopen zodat er de woningen kunnen worden gebouwd waar immers zo’n schrijnend tekort aan is. CBH kan dan worden ingehuurd. Hans: “Ze weten welke stappen er moeten worden gezet, juridisch, planning, communicatie, het hele proces. Zij hebben dan ook een enorme kennis van de lokale cultuur en lokale markt. Van die kennis maken wij weer volop gebruik.” Een sterke wisselwerking voor Steenvlinder. In een markt die volop in beweging is. Hans: “Ik verwacht in de komende vijf jaar volop kansen.”   

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!