Huurteam verwachtingsvol over Wet goed verhuurderschap 

6 juli 2023

Per 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Daarmee krijgen gemeenten een nog belangrijkere rol bij het bevorderen van goed verhuurderschap. Vanuit deze wet zijn gemeenten namelijk verplicht om een meldpunt in te richten voor huurders en actief te handhaven bij misstanden op de huurmarkt. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van BZK nam een kijkje in de Rotterdamse wijk Carnisse en zag hoe de gemeente hier uitvoering geeft aan deze nieuwe wet en sprak met huurders die door het Huurteam worden bijgestaan.  

Net als in vele andere gemeenten hebben huurders in Rotterdam regelmatig last van discriminatie, intimidatie en bedreiging, excessief hoge huren, hoge servicekosten en onrechtmatige huurcontracten. Ook voordat de wet van kracht ging werkten gemeenten aan het tegengaan van deze misstanden. Het Huurteam van Steenvlinder ondersteunt hen daarbij. Of het nu gaat om illegale kamerverhuur, slecht onderhouden woningen, te hoge huurprijzen of verhuurders die huurders dreigen uit te zetten als zij hier een punt van maken. 

Juridische bijstand 
“We staan gemeenten bijvoorbeeld bij met juridisch advies”, zegt Eva Luijendijk, teammanager van het Huurteam: “Huurders die bijvoorbeeld vermoeden dat ze te veel huur betalen, kunnen bij ons een woningopname aanvragen. Een groot deel daarvan resulteert in een procedure, met huurprijsverlaging als gevolg. Voordat we een procedure bij de huurcommissie starten wordt door ons huurteam beoordeeld of een procedure kans van slagen heeft en zinvol kan zijn.” 

Handhaving  
Het Huurteam is verheugd over de invoering van de nieuwe wet. Marnix Norder, directeur van Steenvlinder, het bedrijf die de dienstverlening van het Huurteam aanbiedt. “Gemeenten konden huurders al helpen om eerlijke en passende huur af te dwingen dankzij juridische bijstand van onze Huurteams. Nu komt daarbij dat gemeenten ook verplicht zijn om een meldpunt in te richten voor goed verhuurderschap en daarop te handhaven. Dit is een belangrijke taak van gemeenten waarbij onze Huurteams kunnen ondersteunen.” 

In de media:

Betere bescherming voor huurders met de Wet goed verhuurderschap
3 juni 2023 - Volkshuisvesting Nederland

Een Huurteam in jouw stad?

Onze Huurteams zijn al actief in Utrecht, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Leiden, Vlaardingen, De Bilt, Amersfoort en Zeist. Ook een Huurteam in jouw stad realiseren? Neem hiervoor contact op met het Huurteam van Steenvlinder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.