Ayoub

Familieman Ayoub vindt zijn plek

Steenvlinder INC is bedoeld voor mensen met een afstand tot de woningmarkt. Dat is een grote groep. Die voorlopig zal blijven groeien. Statushouders maken deel van uit deze groep. 

Het verhaal van Ayoub vertelt hij in zijn kluswoning in de Nijverheid in Leiden. Als het huis straks klaar is, gaat hij via INC het huis twee jaar lang huren voor hij de tweekamerwoning op de begane grond koopt. Hij wist van zichzelf niet dat hij een klusser is. Wat hij in het begin ook niet was, maar via YouTube leerde hij alles wat hij nodig had. Ondertussen volgt hij een studie voor elektricien. En werkt hij als bezorger bij Albert Heijn. Ayoub is 22 jaar en heeft een lang leven achter zich.

Vaarwel

Het verhaal begint met wat het belangrijkste is in zijn leven: zijn familie. Zijn vader, zijn moeder en zijn broers en zussen. Hij is geboren in Syrië, maar hij mist zijn geboorteland bijna niet meer. Met Hollandse nuchterheid stelt hij dat de tomaten hier hetzelfde smaken als de tomaten daar. Maar, zegt hij :”Ik kan niet leven zonder mijn familie.” Zijn ouderlijk huis stond in het midden van het oorlogsgebied. Ayoub was 11 jaar oud toen zijn vader besloot dat er geen keuze meer was dan te vertrekken. Hij zei zijn praktijk als advocaat en zijn twee ruime huizen vaarwel en vertrok met zijn familie naar Libanon. Waar ze niet bepaald met open armen werden ontvangen.
 
De familie werd aan haar lot overgelaten en gediscrimineerd. “Ik kon daar niet in mijn eentje over straat lopen.” Na drie jaar besloot Ayoub dat hij als de oudste zoon van het gezin de reis naar Nederland moest maken. Waarom Nederland? “Ik weet het niet precies, het leek ons een veilig land.” De reis duurde vijftien dagen. Zijn bescheiden en nuchtere inborst komt hem hier goed van pas. Hij denkt tegenwoordig bijna nooit meer aan de reis. Toch is het niet makkelijk om je voor te stellen dat een jongen van 14 jaar in een bootje waarin hij alleen rechtop kan staan de Middellandse Zee oversteekt. Hij komt in Nederland en uiteindelijk in Leiden terecht. Een jaar later komt zijn familie over.

Trots

Het verhaal van Ayoub is een verhaal over volhouden. Hij kwam in Nederland en sprak alleen Arabisch. Nu moet hij nog even doorbijten en is hij straks een trotse huiseigenaar en een gediplomeerd elektricien. Hoe kwam hij eigenlijk in contact met Steenvlinder? “Via een folder in de brievenbus.” Nog een paar maanden denkt hij nodig te hebben voor het huis helemaal klaar is. Waarmee weer een nieuw verhaal begint voor Ayoub.