Julie & Kevin

Klussen met katten

De vraag is of je twee rechterhanden nodig om je eigen huis te kunnen bouwen. Het antwoord is nee, zeggen Kevin (30) en Julie (24) die het weten kunnen want in de zomer van 2018 schreven zij zich in voor een klein project van Steenvlinder in een rustige straat in Boskoop. Het ging om zes kluswoningen in een leegstaande school, waaronder drie via de huur-klus-koop constructie van Steenvlinder INC.

Kevin had zijn twijfels. Hij wilde niks liever dan met Julie samenwonen. Op dat moment woonden zij nog in hun ouderlijk huis, Kevin in Rijswijk en Julie in Alphen a/d Rijn. Allebei hadden ze een baan, maar het hypotheekbedrag wat zij van de bank konden lenen, kwam nog niet eens in de buurt van de vraagprijs van de meest bescheiden woning. Zij stonden ingeschreven bij een woningbouwvereniging in Den Haag, maar eigenlijk, vertelt Julie, “wilden we gewoon een huisje kopen, omdat je dan samen echt iets opbouwt.” Kevin wist heel goed dat met het project in Boskoop een bijzondere kans voorbij kwam, maar hij hikte aan tegen de omvang en de duur van het project. Want zonder die rechterhanden komt het wel goed, zeggen zij nu zij terugkijken, maar wat je wel nodig hebt, is doorzettingsvermogen.

Kevin keek Julie nog eens diep in de ogen en zette toen resoluut de knop om. Samen met een paar klusgrage familieleden ging het stel aan de slag. Nu wonen ze al twee jaar in het huis dat zij zelf hebben gebouwd. En, hoe is dat? “Oh, dat is supergaaf” zegt Kevin. Het kan niet anders of het contact met de buren die immers in hetzelfde avontuur zijn gestapt, is meer dan oppervlakkig. “Klopt” zegt Julie, “we hebben elkaar in die bouwperiode echt geholpen. We leenden ook steeds spullen van elkaar.”

Bijzonder aan het project van Steenvlinder is dat deze juist is bedoeld voor mensen als Kevin en Julie die niet in aanmerking voor een hypotheek. Want door zelf het huis te bouwen, worden er immers de nodige kosten uitgespaard. Waar nog bijkomt dat er de eerste twee jaar wordt gehuurd en vervolgens het huis van Steenvlinder kan worden gekocht. Kevin en Julie hebben nog maar net de handtekeningen onder het koopcontract gezet. “Nu is het huis dus echt van ons”.

Vanzelf ging het allemaal niet. Kevin werkt als bedrijfsleider in een dierenspeciaalzaak in Maarssen en Julie is paraveterinair dierenartsassistente, (beroepen die niet zonder gevolgen zijn gebleven, want in hun kersverse eigen huis wonen zij samen met vier katten en een verzameling terraria waarin springspinnen, gekko’s en een mini draak) Iedere vrije avond en ieder weekend werd er aan het huis gebouwd. De voorbereiding duurde ongeveer een half jaar. Julie “Eerst maakten we de tekeningen en keken we naar de kosten en de planning.” De feitelijke bouw nam een jaar in beslag. Er waren wel eens dagen waarop ze elkaar met een zucht aankeken, maar zegt Kevin, “Nu denk ik wel eens, we hebben het wel gedaan, ons eigen huis gebouwd. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen.”

Project Boskoop

In Boskoop zijn 3 kluswoningen beschikbaar gemaakt, die bestemd zijn voor mensen met een bepaald maximaal inkomen. Met een klein klusbudget zijn er pareltjes van woningen gerealiseerd. Hier is door samen te werken en aan te pakken een droom van zowel de klussers als INC werkelijkheid geworden!