Een nieuw product

22 augustus 2023

Is het een nieuw product van Steenvlinder? Ja, dat is het wel degelijk. Want van pure zelfbouw is hier geen sprake. De toekomstige bewoners van een kleinschalig nieuwbouwproject in het historisch centrum van Schiedam (4 eengezinswoningen en 3 appartementen) bepalen helemaal zelf hoe hun woning er straks uit komt te zien. En toch hoeven ze hun handen niet vuil te maken. Of hooguit een klein beetje. Projectleider Hans Vos vertelt dat de kopers slechts hoeven te kiezen uit de opties die ze voor krijgen gelegd. Wat al begint al bij de gevel: je kiest wat voor raam en kozijnen je wilt (draaiend, kiepend of vast) en of je wel of niet een Frans balkon wilt. Vos: “En binnen bepaal je zelf de indeling.”  

Geen zelfbouw 
Dat wil zeggen dat de kopers kunnen kiezen uit 4 opties: Een traditionele indeling, een woon/werk indeling (met een praktijkruimte beneden en een woonkamer op de eerste verdieping en een indeling voor een groot gezin met zoveel mogelijk slaapkamers. Voor de koper die toch kiest voor zelfbouw is er de 4e optie waarbij er geen indeling is gemaakt en de koper dus zelf de woning afbouwt. De keuken en de badkamer kunnen de toekomstige bewoners in alle opties zelf indelen. Geen strikte zelfbouw dus, het is weer een hele stap van Steenvlinder. 
 
Interesse 
Een beurs stond aan de basis van het idee. Het project “Hartje S’dam” oogstte daar al veel enthousiasme. Logisch vanwege de fraaie locatie, maar het zelf aan de slag gaan, leverde hier en daar enige bedenkingen op. Vos kan het zich wel voorstellen. “Als ik zelf door een leegstaand schoolgebouw loop, gaan mijn handen ook jeuken om aan de slag te gaan. Vanaf papier is dat gewoon iets minder.” Bedoeling is dat de woningen dit najaar in de verkoop gaan. “We moeten het altijd even afwachten, maar er is veel interesse.”