Een monument van duurzaamheid

13-04-2023

Het is een project zoals het niet iedere dag voorbij komt: de transformatie van een monumentaal postkantoor in het centrum van Apeldoorn naar 17 duurzame kluswoningen. Al meteen na de aankoop besloot de projectleider van Steenvlinder, Ernst de Jager dat vanwege het bijzondere karakter van het gebouw de diensten van een energieadviseur nodig waren.

Spijtvrij
Evert Vrins adviseert veelal overheden (lokaal en landelijk) over het beleid inzake klimaat en duurzaamheid. Maar hij werkt ook als projectadviseur. Zo ook bij het voormalig postkantoor in Apeldoorn. Het doel van Steenvlinder, vertelt Evert: “Was van het begin af aan om het karakter van het gemeentelijk monument te behouden en een energieconcept te ontwikkelen dat voor de uiteindelijke bewoners gezond en zuinig zou uitpakken.” “Spijtvrij” noemt hij dat. Wat wil zeggen dat je geen keuze maakt als je weet dat de kans groot is dat je er over een paar jaar spijt van hebt.

Vijftig
De ventilatiewarmtepomp is daarvan een sprekend voorbeeld. Evert: “We hadden ook voor gas kunnen kiezen, dat mag bij bestaande bouw, maar dat hebben we niet gedaan omdat je nu al weet dat het op een dag vervangen moet worden.” Hij rekende precies uit wat voor maandelijkse lasten de toekomstige bewoners straks gaan betalen. “Deze warmtepomp is ook vergeleken met andere installaties en kwam er als beste uit.”
Steeds hield hij rekening met de toekomstige zelfbouwers. Zo krijgt iedere koper straks een boekje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de isolatie van de woningen dient te worden aangebracht. “Tenslotte blijft die voor vijftig jaar zitten dus dan kun je het maar beter goed doen.” De zonnepanelen op het dak geven de kopers de optie om straks te beschikken over ‘hun eigen panelen’

Zuinig
Het motto van Evert is dat van zuinig bouwen nog nooit iemand spijt heeft gehad. “Sinds de oliecrisis in de zeventiger jaren vergeten we om de zoveel jaar dat onze natuurlijke voorraden eindig zijn.” Nu is wat hem betreft bij iedere woning het streven om deze energieneutraal te maken of ervoor te zorgen dat die makkelijk energieneutraal kan worden gemaakt.            

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!