Robert-Jan

Een historisch pand met
een unieke woonbeleving

Je moet er wél even doorheen kunnen kijken. Maar het voormalig postkantoor aan de Deventerstraat in Apeldoorn is een prachtplek om te wonen. Robert-Jan van Dijk uit Vorden zou het liefst morgen beginnen aan zijn kluswoning. “Ik heb nu een tussenjaar”, vertelt hij. “Maar de kavels worden pas in het derde kwartaal klusrijp opgeleverd.”

Nu de meeste tussenwanden op de eerste verdieping en op de vliering van Post Apeldoorn gesloopt zijn, is de ruimte in het voormalig postkantoor gigantisch. “Dat is ‘m, kavel twee”, wijst Robert-Jan naar de lijnen die op de vloer zijn aangebracht met tape. Een van de twee imponerende ramen zal straks doormidden worden gedeeld door een scheidingswand. De andere helft is voor Daan, zijn aanstaande buurman.  

Er ligt nog geen ontwerp, maar Robert-Jan heeft al wel een indeling in zijn hoofd. Met een aparte slaapkamer en douche wil hij zijn woonkeuken over laten lopen in een royale zithoek, voor de imposante raampartijen. “Ik zie het al helemaal voor me”. 
De platanen voor het raam zijn nu nog kaal. Je kijkt zó de Kerklaan in. In de zomer zal het uitzicht prachtig groen zijn. “Weet je wat deze locatie voor mij nog extra bijzonder maakt?” vraagt Robert-Jan en hij wijst naar de overkant van de straat: “Daar, boven de juwelier aan de Kerklaan, hebben mijn opa en oma destijds ook gewoond en daar tegenover krijg ik nu mijn eerste appartement. Een straat met historie dus, geweldig toch? ” 

Zoveel mogelijk zelf doen

Zijn beide ouders komen oorspronkelijk uit Apeldoorn en ook Robert-Jan is er geboren. Het gezin verhuisde naar Ruurlo toen Robert-Jan een jaar of vier was, en drie jaar geleden naar Vorden. “Mijn vader heeft een interieurbouwbedrijf en natuurlijk een groot netwerk. Dat maakt het mogelijk dat we zoveel mogelijk zelf kunnen doen.” 
Voordat de kopers van de kluswoningen van Post Apeldoorn aan de slag kunnen, zorgt Steenvlinder ervoor dat de gedeelde ruimtes op orde zijn, dat de ramen goed zijn geïsoleerd en dat er een dakdoorvoer voor een ventilatiewarmtepomp wordt gemaakt. Ook krijgen alle kopers een eigen stukje zonnekavel voor vier panelen. “De rest doe je als koper zelf”, vertelt Robert-Jan. “Dat is nogal een proces, maar wel heel leuk om onderdeel van te zijn.” 

Voor Oud en Nieuw erin

Gaat hij zelf ook meehelpen, met zijn achttien jaren op de teller? Robert-Jan lacht. “Ja, leuk juist. Tijdens de bouw van onze eigen woning in Vorden heb ik het ook al van dichtbij meegemaakt. Toen al zat ik er bovenop en filmde ik het hele proces. Momenteel ben ik namelijk bezig met de opstart van mijn eigen bedrijf voor de realisatie van bedrijfsfilms. Daardoor krijg je heel veel mee. En het fysieke bouwwerk vind ik ook heel leuk. Na de zomer bereid ik mijn plannen met mijn bedrijf verder uit én ga ik hier aan de slag. We hopen eind dit jaar klaar te zijn, zodat ik er vóór Oud en Nieuw in kan.” 

Wat vinden zijn vrienden ervan, dat hij zijn allereerste huis zelf gaat bouwen? “Eehm, ambitieus”, zegt Robert-Jan met een grijns. “Maar daar ben ik wel van, van aanpakken. Mijn ouders ook. Mijn moeder is fotografe, maar zij stond ook gewoon met kaplaarzen aan de cementmolen te draaien op onze eigen bouw. We zouden het leuk vinden om zoveel mogelijk zelf te doen. Straks wordt het hier geweldig wonen, dat weet ik zeker. Je hebt alles in de buurt. Op het Caterplein kun je heel leuk uitgaan, zeggen mijn ouders. Zij hebben er vroeger heel wat avonden doorgebracht.”