Duurzaam wonen betaalt zich terug

07-03-2023

Het scheelt echt in je portemonnee, zonnepanelen op je dak. Sjoerd en Marion kunnen het weten. Bijna twee jaar geleden kochten zij een kluswoning/penthouse in het voormalig kantoorpand de Metamorfose in Rijswijk. De woning die zij achterlieten had label F, (heel erg niet zuinig) en kijk nu eens, ze wonen drie keer zo groot en betalen een stuk minder maandlasten. Dat ziet Marion ook op de app die ze in de zomermaanden iedere week wel een paar keer raadpleegt. “Het is gewoon leuk om te zien wat die 12 panelen ons opleveren.”

De warmtepomp was een fikse investering. Zeker, maar was nooit een punt van discussie. Allebei willen ze doen wat ze kunnen om het klimaat te ontzien. Hun woning heeft triple glas en een WTW (warmte terug win) ventilatie. Sjoerd vatte op enig moment zelfs het plan op voor een miniatuur windmolen op zijn dak, maar die was er nog niet.

Financieel voordeel
Maar wat levert het financieel op? Marion: “Van maart tot oktober betalen we geen energielasten of we krijgen zelfs iets terug.” Isolatie doet ook veel. Marion doceert: “Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isoleert.” In de wanden zit Isobooster dat met dezelfde isolatiewaarde veel dunner kan dan steenwol. Met een kleine warmtecamera zoeken zij af en toe naar zwakke plekken in het huis die nog extra geïsoleerd moeten worden. “Op een gegeven moment wordt het een sport om zo energiezuinig mogelijk te leven.”

In hun vorige huis konden Sjoerd en Marion nauwelijks een kant op met hun duurzame ambities. In deze kluswoning zetten zij hun woning volledig naar hun duurzame hand. Wat ook nog eens financieel voordeel oplevert.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!