Dit is een oproep voor de
342 gemeentes in Nederland

Het gebeurt in Buren, maar het kan overal. Buren is een gemeente met 27.000 inwoners in de provincie Gelderland die bestaat uit een paar dorpskernen en één stadje. Al een lange tijd staan er een paar gebouwen leeg, drie scholen in dit geval. Op verzoek van de gemeente is Steenvlinder gaan kijken wat er met de leegstaande schooltjes moest gebeuren. We zijn niet meteen een plan gaan maken. Eerst zijn we met de omwonenden gaan praten. Wat zouden jullie willen? Vertel het ons maar.

Jongere bewoners

We kwamen in contact met mensen die al hun leven in het dorp woonden dat zij dan ook trouw wilden blijven. En daarom in hun eengezinswoning bleven zitten terwijl de trap eigenlijk niet meer zo handig was en de tuin te groot was geworden. Maar waar moesten ze naartoe? En we spraken met jongeren die in het dorp waar zij waren opgegroeid geen huis konden vinden dat zij konden betalen.  

Met de verhalen van de bewoners van het dorp ontstond bijna vanzelf het plan om in de drie schooltjes zelfbouwwoningen te realiseren. Voor de oudere bewoners een woning die past bij hun leeftijd en voor de jongere bewoners een woning die is op te brengen. En, op de plek waar ze zijn geboren en getogen. In Nederland is nog steeds een woningcrisis, maar in Buren ziet hij er toch ietsje anders uit.

Mooi woord

In hoeveel gemeenten of in hoeveel wijken zijn er gebouwen te vinden waar al jaren geen bestemming voor wordt gevonden? Scholen, bedrijven, verenigingen die allang zijn vertrokken? Daarom roep ik alle gemeentes in Nederland op. Om te doen wat de gemeente Buren heeft gedaan. Want als al die leegstaande gebouwen samen met de omwonenden worden ontwikkeld tot huizen waar ze zelf in kunnen wonen, is er echt een stap gezet. De eengezinswoning komt beschikbaar op de markt en de jongere bewoner van het dorp of van de wijk hoeft niet naar de nabijgelegen stad te verhuizen. Maar blijft het dorp trouw waar die is opgegroeid. Dat kweekt saamhorigheid, dat is een ouderwets woord, maar het is ook een mooi woord. Zeker in deze tijd.


Marnix Norder
Mede initiatiefnemer Steenvlinder