Bijzonder partnership

1 juni 2023

Wie aan iemand van Steenvlinder vraagt wat die voor werk doet, hoeft niet lang te wachten voor het woord ‘samen’ valt. In ieder project draait het erom dat de bewoners samen met omwonenden zich straks thuis voelen in hun straat en in hun wijk. En Steenvlinder is gewend om samen te werken bij het maken van een plan voor een gebied of een transformatie. Samen is een woord dat goed bij Steenvlinder past. Maar de samenwerking met BPD voor het Energiepark in Leiden (grootschalige ontwikkeling met een mix van wonen, werken en leisure) is toch best bijzonder. Zegt ook Niraj Sewraj, ontwikkelmanager van BPD.  

Dicht bij hun DNA blijven
Want één van de grootste projectontwikkelaars van Nederland die al meer dan 75 jaar bestaat en al honderdduizenden woningen realiseerde, trekt nu op met Steenvlinder. Het initiatief daartoe werd genomen door omwonenden van het Energiepark. Wat is Niraj het meest opgevallen aan de samenwerking? “Dat de mensen van Steenvlinder dicht bij hun DNA blijven. En dat de drive van Hans en de bestuurlijke ervaring van Marnix, het project echt vooruit hebben geholpen.”

Van elkaar leren
Samenwerken is van elkaar leren, beaamt ook Niraj. Wat hij verfrissend noemt. “Het dwingt je om wat altijd vanzelfsprekend is geweest even opzij te schuiven en opnieuw en met een open blik te kijken.” Als hij verschillen aan moet geven, denkt hij dat BPD iets zakelijker is en Steenvlinder sterk de focus heeft op communicatie en participatie vanwege de CPO-ervaring. “Maar de verschillen tussen beide organisaties zijn wat mij betreft voor ons allebei van toegevoegde waarde gebleken. We kunnen echt van elkaar leren. Tenslotte is samenwerken blijven zoeken naar waar de kracht van de ander zit.”

Verschil van mening was er soms wel degelijk, maar “we vonden elkaar altijd weer snel.” Niraj: “Het gaat erom dat de dynamiek van het project ervoor kan zorgen dat je even tegenover elkaar komt te staan op geen enkel moment ten koste gaat van de samenwerking.” Bedoeling is dat in 2024 zal worden gestart met de verkoop van de eerste deellocatie in het Energiepark.