Aan de andere kant
van de tafel

13 januari 2023

Marnix Norder was van 2004 tot 2014 wethouder stadsontwikkeling, volkshuisvesting en integratie in Den Haag. In 2016 richtte hij Steenvlinder op, samen met voormalig Haags ambtenaar Hans Sparreboom.

Natuurlijk zijn er ik weet niet hoeveel verschillen tussen een wethouder en een ondernemer en toch heb ik zelf de stap in mijn carrière nooit anders kunnen zien dan als een logische stap. Het ene moest wel op het andere volgen. Dat had ermee te maken dat ik als wethouder met eigen ogen zag dat er een gat in de markt was. Een groot gat. Want veel projectontwikkelaars richtten zich (en dat doen ze nog steeds trouwens) op dezelfde doelgroep die bestaat uit mensen die financieel sterk genoeg in hun schoenen staan. Er werd toen volop gebouwd voor het midden en hoge segment, terwijl de vraag naar woningen in het lage segment juist het grootst was. Dus je kunt zeggen dat ik als ondernemer in het gat ben gesprongen waar ik als wethouder mee in aanraking kwam.

Wat er in een wijk nodig was
Dat geldt net zo goed voor diversiteit. Ik weet nog dat we in 2010 een appartementengebouw wilden realiseren in de wijk Transvaal. Het ging om huurwoningen voor het middensegment. De financiers voelden daar helemaal niks voor. Zo vonden het maar raar om in zo’n kwetsbare wijk te bouwen. Veel te veel risico, zeiden ze. Zij keken totaal niet naar wat er in de wijk nodig was en vergaten ook dat in Den Haag 50% van de inwoners een andere nationaliteit bezit.  

Voordeel is ook dat Steenvlinder zich goed kan verstaan met de ambtenarij. Wat het gevolg is van mijn achtergrond en dat geldt natuurlijk ook voor Hans Sparreboom en voor andere medewerkers met een werkzaam verleden bij de gemeente. We begrijpen wat ze zeggen en waarom ze het zeggen. En dat zorgt ervoor dat we heel constructief samen kunnen werken.

Voor mensen
Ik voel me inmiddels helemaal ondernemer, maar in feite word ik nog steeds gedreven door mij wat destijds als wethouder dreef en dat is zoveel mogelijk diverse woonoplossingen realiseren voor mensen die dat het hardste nodig hebben. 


Marnix Norder
Mede initiatiefnemer Steenvlinder

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!