Op de voorstraat

Dordrecht

Samen klussen op de Voorstraat 142-144

Bijna 140 jaar lang liepen hier duizenden kindervoetjes over de marmeren vloeren en eeuwenoude trappen. Het inmiddels monumentale pand op de Voorstraat heeft een rijke geschiedenis. Op de gevel staat 1651, maar het pand zelf is nog eens 200 jaar ouder.

Wonen op de Voorstraat?

Bedenk wat je hier allemaal samen voor elkaar kan krijgen. Dit Rijksmonument wordt straks ontwikkeld in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Durf jij het historische pand samen met je nieuwe buren weer te laten stralen? Met liefde voor detail?

Is een kluswoning iets voor mij?

Wij weten zeker van wel! Je krijgt alle vrijheid om binnen de mogelijkheden van het monumentale pand zelf te bepalen hoe je jouw woning indeelt. Bedenk zelf of samen met een architect wat het beste bij jou past. De gemeenschappelijke delen bepaal je samen met je nieuwe buren.

Het grote voordeel van CPO: je doet het niet alleen. Je vormt samen met je 8 nieuwe buren een collectief. Als collectief krijg je hulp van adviseurs, zoals een architect, een kostendeskundige, een constructeur en een duurzaamheidsexpert. Bovendien word je tijdens het proces door ons begeleid.

Planning

Voorjaar 2021
2022

In de media:

Locatie

Het monumentale pand heeft een bijzondere geschiedenis.

De voormalig directrice en een voormalig leidster van het kinderdagverblijf nemen ons mee door het pand om herinneringen op te halen. De dames weten ons precies te vertellen waarom er een chocoladezaal is en waarom het gebouw scheef staat!

Veelgestelde vragen

CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Wat betekent CPO?
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en wil zeggen dat particulieren zich verenigen in een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO). De VvO is opdrachtgever van de ontwikkeling (en niet een reguliere projectontwikkelaar). Daarmee leggen we de regie in de handen van degene die er ook gaat wonen! Logisch toch?
Wat doen we als collectief en wat mag ik zelf doen?
Samen met je buren bepaal je het bouwsysteem en de installatie. De afwerking van de buitenzijde wordt in één stijl ontworpen. De indeling van de plattegrond en afbouw van je eigen woning bepaal je zelf.
Wat is de Vereniging van Opdrachtgevers?
Omdat de deelnemers opdrachtgevers zijn voor de ontwikkeling, is er een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO) opgericht voor de planvorming en de opdrachtverstrekking aan de adviseurs. Een VvO is noodzakelijk om daarmee de rol als opdrachtgever goed te regelen.
Kan ik tijdens de ontwikkeling nog uitstappen?
Het is altijd mogelijk om na definitieve deelname tijdens het ontwerptraject uit te stappen. Hiervoor kunnen allerlei persoonlijke redenen zijn. Uiteraard is deelname niet vrijblijvend. Het uitgangspunt is dat iedere deelnemer per fase zijn of haar aandeel in het project voorfinanciert volgens het vooraf opgestelde inlegschema.

Kluswoningen

Wat is een kluswoning?
Een kluswoning is een lege woning waar jij zelf de regie neemt over hoe je de woning indeelt en afbouwt. Op de Voorstraat 142-144 komen 9 kluswoningen. Elke woning met eigen uitdagingen en mogelijkheden die in het kluspaspoort staan uitgelegd.
Wat is een kluspaspoort?
Elke woning, maar ook de collectieve delen hebben een kluspaspoort. In dit paspoort staat een beknopte omschrijving van de ruimte en aan welke eisen deze straks moet voldoen. Zo krijg je duidelijk inzicht in wat er allemaal moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan eisen over hoe goed je huis geïsoleerd moet zijn, wat je wel en niet mag aanpassen etc.

Oudste pand in Dordrecht?

Bouwhistoricus Christine van de gemeente Dordrecht is op zoek naar het oudste pand in Dordt! Natuurlijk kan een houtonderzoek op de Voorstraat 142-144 niet ontbreken. Het bleek pand een stuk ouder dan gedacht, het hout dateert namelijk uit 1492! Hoe Christine te werk gaat zie je in onderstaand filmpje van de gemeente.

Deze klussers gingen je voor!

Bekijk hier de bouwverhalen van andere klussers.

Klussers Sem & Anna

Klusser Sanne

Klusser Kim

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Lisa Rog.
Lisa helpt je graag verder als je specifieke vragen hebt over de mogelijkheden van de klushuizen.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2022 Copyright | PrivacyverklaringDisclaimer