Hoe werkt het?

 • Inschrijven op een woning

  Zodra het aanbod op de website staat kun je je inschrijven op een kluswoning. Je kunt meer dan één kluswoning als favoriet doorgeven. Bekijk alle beschikbare informatie en lees ook met name het kluspaspoort goed door vóórdat je je inschrijft. Als we meerdere inschrijvingen voor dezelfde kluswoning ontvangen, dan gaan we loten. Via de mail laten we je weten of jij in aanmerking komt om een optie te nemen op één van de woningen. 

 • De optieperiode

  Als je wordt ingeloot, of jij hebt als enige interesse in een specifieke kluswoning dan kun je een optie nemen. Gefeliciteerd! Je betaalt eenmalig € 500,- optievergoeding en de kluswoning wordt nu voor 12 weken voor jou gereserveerd. In deze optieperiode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Je koperscoach helpt je op weg! Zij organiseert gedurende de optieperiode verschillende informatiebijeenkomsten met bijvoorbeeld presentaties van een kostendeskundige of duurzaamheidsexpert. Ook zal ze regelmatig een vragenuurtje met je inplannen. 

  Word je uitgeloot dan heb je automatisch een plek op de reservelijst, ook dit laten we via de mail aan je weten.

 • Schetsgesprek architect

  Om de ruimtelijke mogelijkheden van jouw woning inzichtelijk te maken krijg je van ons een schetsgesprek met één van de architecten uit ons netwerk. Je bepaalt zelf met wie je dat (vrijblijvende) schetsgesprek aan gaat.

 • Ondertekenen koopovereenkomst 

  Als je aan het einde van je optieperiode, of eerder, besluit de kluswoning te willen (en kunnen) kopen, dan teken je de koopovereenkomst bij je koperscoach en doe je een aanbetaling van € 5.000,-. Daarna heb je 4 weken de tijd omje hypotheek te regelen. 

 • Start met (af)bouwen

  Je krijgt de kluswoning ‘klusrijp’ van ons opgeleverd, zo kun jij je volledig richten op het afbouwen van jouw eigen woning. De details van de klusrijpe oplevering vind je terug op de tekeningen in het kluspaspoort. Na oplevering heb je 1 jaar de tijd om je kluswoning af te bouwen. 

Dit doen wij alvast voor je

 • Aanvraag vergunning bij de gemeente
 • We zorgen voor alle benodigde onderzoeken en tekeningen
 • Maken voordeuren per kluswoning
 • Zorgen voor een gezamenlijke hal met ontsluiting en vluchtroutes
 • Plaatsen meterkasten in elke woning
 • Leggen riolering, leidingen en kabels tot aan de meterkast
 • Zorgen ervoor dat je gasloos kunt wonen
 • Elke woning krijgt een plek voor zonnepanelen
 • Je krijgt de woning opgeleverd met een door de VvE herstelde gevel en kozijnen.

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de kluspaspoorten gepubliceerd zijn. De kluspaspoorten zijn leidend.

Dit doe je zelf

 • Financiering van de kluswoning 
 • Indeling van je woning
 • Plaatsen van alle binnenmuren en eventuele entresol of vliering
 • Isolatie van vloer, plafond en gevel
 • Installaties binnen je woning (verwarming, elektra, water, ventilatie)
 • Badkamer, toilet en keuken
 • Afwerking en inrichting van je woning

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de kluspaspoorten gepubliceerd zijn. De kluspaspoorten zijn leidend.

Veelgestelde vragen

Kluswoningen

Wat is een kluswoning?

Een kluswoning is een lege woning waar jij zelf de regie neemt over hoe je de woning indeelt en afbouwt. In Post Apeldoorn verwachten we 17 kluswoningen te realiseren. Elke woning met eigen uitdagingen en mogelijkheden die in een kluspaspoort worden uitgewerkt. De meterkast krijgt een vaste plek en de (nuts) kabels en leidingen leggen wij tot daar aan. Ook wordt de riolering aangelegd op een vaste plek in de kluswoning. Jij bepaalt en bouwt jouw indeling! 

Hoeveel klusbudget heb ik nodig?
Dat ligt aan wat je zelf gaat doen en wat je laat doen. En door wie. Vraag alvast rond in jouw familie en vriendenkring of iemand eerder heeft verbouwd of een idee heeft van kosten en inspanning. En let op, dit is een volledige verbouwing: alle muren, kabels en leidingen moeten aangelegd worden. En de afwerking is uiteraard ook belangrijk om mee te tellen. Deze kosten kan je al per m2 bijvoorbeeld gaan berekenen. Installatiekosten voor bijvoorbeeld ventilatie en aansluiting van een eigen warmtepomp zijn tevens belangrijke kosten om rekening mee te houden. In de optieperiode ga je alle verbouwkosten nader onderzoeken. Je krijgt een gratis schetsessie bij een architect die jouw indeling op maat schetst. Met deze schets kan je al offertes gaan aanvragen bij aannemers om er achter te komen wat jouw verbouwing gaat kosten.
Wat is een kluspaspoort?

Elke woning heeft een eigen kluspaspoort. In dit paspoort zie je precies hoe je de woning van ons krijgt opgeleverd en lees je de bouwregels. De kluspaspoorten zijn in juni 2022 beschikbaar. 

Wat moet ik zelf nog doen in de kluswoning?

Alles wat ontbreekt op de tekeningen in het kluspaspoort, zoals bijvoorbeeld een vliering of vide, maak je zelf. De kluspaspoorten zijn eind december beschikbaar. 

Mag ik de meterkast verplaatsen?
Nee, de meterkast is op een vaste plek ingetekend en afgestemd met de toeleveringspartijen. Die leggen alles aan conform tekening.

Koop

Wanneer kan ik de kluswoning kopen?
Als je de woning wilt kopen, dan teken je uiterlijk na 12 weken optieperiode de koopovereenkomst bij je koperscoach. Je hebt vervolgens 1 maand de tijd om je hypotheek te regelen.
Wanneer worden de kluswoningen opgeleverd?

We verwachten in september 2022 te starten met het 'klusrijp maken' van het postkantoor. We doen in deze fase alle werkzaamheden waardoor jij straks direct aan de slag kunt in je eigen kluswoning. In het voorjaar 2022* verwachten we dat jij kunt starten met klussen.

*deze planning is onder voorbehoud

Hoe lang heb ik de tijd om de kluswoning af te bouwen?
Na oplevering van de kluswoning heb je 1 jaar de tijd om de woning af te bouwen.
Is er zelfbewoningsplicht?

De zelfbewoningsplicht is minimaal 1 jaar nadat je op je nieuwe woonadres bent ingeschreven in het bevolkingsregister. 

Optieperiode

Wat is een optie?

Een optie is een reservering van een kluswoning. De optieperiode duurt 12 weken, in deze periode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Welke indeling wil je? Welke materialen wil je gebruiken? Kun je het betalen? Na de 12 weken besluit je of je de kluswoning wilt kopen.

Hoe kan ik een optie nemen op een kluswoning?

In juni 2022 laten we je meer weten over het verkoopproces en hoe je een optie kunt nemen. 

Wat als meerdere mensen een optie op dezelfde kluswoning willen?

Als er meerdere mensen een optie op dezelfde woning willen dan wordt er geloot. Bij je inschrijving vragen we daarom welke woningen jouw voorkeur hebben. Als je de enige bent met interesse in die specifieke woning dan krijg je de optie aangeboden. 

Wat kost een optie?

Een optie kost eenmalig € 500,- en betaal je (digitaal) bij het ondertekenen van de optieovereenkomst. Als je na of tijdens de optieperiode overgaat tot koop van de kluswoning dan wordt dit bedrag verrekend. Als je besluit niet te kopen dan krijg je de optievergoeding niet terug. 

Wat doet een koperscoach?

Onze koperscoach begeleidt je tijdens de optieperiode. Zij helpt je op weg en organiseert (digitale) bijeenkomsten met de andere kopers, jouw toekomstige buren. Ook brengt ze je in contact met ons netwerk van deskundigen: bijv. architecten, een duurzaamheidsexpert en financieel adviseur. Zo ga je goed voorbereid van start!

Tot welke documenten heb ik toegang in mijn optieperiode?

Tijdens de optieperiode krijg je een persoonlijke inlogpagina op de website. Op deze pagina vind je alle benodigde documenten:

 • Handboek
 • Bouwwijzer
 • Vergunningsstukken
 • Kaveltekeningen
 • Concept koop-/aanneem overeenkomst
 • Presentaties
 • Splitsingsakte en VVE stukken

Steenvlinder

Wie is Steenvlinder?

Steenvlinder is de ontwikkelaar van Post Apeldoorn. We realiseren kluswoningen in bestaande gebouwen waar je als koper zelf aan zet bent om de woning af te bouwen zoals jij dat wilt. Wij geloven dat als je zelf mag beslissen hoe je woont, dit je meer woonplezier geeft!

Wie is Steenvlinder INC?
Steenvlinder INC is de maatschappelijke tak van Steenvlinder. INC helpt mensen met een afstand tot de woningmarkt om een eigen huis te realiseren. Iedereen die nu geen huis kan kopen, maar wel durft aan te pakken om zelf bouw- en klusuren te steken in hun droomhuis, krijgt
Hebben jullie ook andere klusprojecten?

Inmiddels hebben we al meerdere mooie klus- en zelfbouwprojecten gerealiseerd. Neem een kijkje op onze website om te zien welke: steenvlinder.nl/projecten.

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer