Hoe werkt het?

 • Inschrijven op een woning

  Wil je graag een optie nemen op één van de woningen? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier. Je kunt meer dan één woning als favoriet doorgeven. Bekijk alle beschikbare informatie en lees ook met name het zelfbouwpaspoort goed door vóórdat je je inschrijft. We wijzen de opties toe op volgorde van inschrijving, dus wie het eerst komt het eerst maalt. Zodra je je hebt ingeschreven neemt de koperscoach contact met je op. 

 • De optieperiode

  Neem je de optie? Gefeliciteerd! Je betaalt eenmalig € 500,- optievergoeding en de woning wordt nu voor 6 weken voor jou gereserveerd. In deze optieperiode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Je koperscoach helpt je op weg! Zij organiseert gedurende de optieperiode verschillende informatiebijeenkomsten met bijvoorbeeld presentaties van een kostendeskundige of duurzaamheidsexpert. Ook zal ze regelmatig een vragenuurtje met je inplannen. 

Planning

Voorjaar 2023
Najaar 2023
 • Schetsgesprek architect

  Om de ruimtelijke mogelijkheden van jouw woning inzichtelijk te maken krijg je van ons een schetsgesprek met één van de architecten uit ons netwerk. Je bepaalt zelf met wie je dat (vrijblijvende) schetsgesprek aan gaat.

 • Ondertekenen koopovereenkomst 

  Als je aan het einde van je optieperiode, of eerder, besluit de kluswoning te willen (en kunnen) kopen, dan teken je de koopovereenkomst bij je koperscoach en doe je een aanbetaling van € 5.000,-. Daarna heb je 4 weken de tijd om je hypotheek te regelen. 

 • Start met (af)bouwen

  Je krijgt de kluswoning ‘klusrijp’ van ons opgeleverd, zo kun jij je volledig richten op het afbouwen van jouw eigen woning. De details van de klusrijpe oplevering vind je terug op de tekeningen in het zelfbouwpaspoort. Na oplevering heb je 1 jaar de tijd om je kluswoning af te bouwen. In de optieperiode heb je de Bouwwijzer ontvangen, hierin staat alle technische informatie om de woning af te bouwen volgens de vergunning. 

Dit doen wij alvast voor je

 • Aanvraag vergunning bij de gemeente
 • We zorgen voor alle benodigde onderzoeken en tekeningen
 • Maken voordeuren per kluswoning
 • Maken de staalconstructie in de woningen waar een vliering of entresol mogelijk is
 • Zorgen voor een gezamenlijke hal met ontsluiting en vluchtroutes
 • Plaatsen meterkasten in elke woning
 • Leggen riolering, leidingen en kabels tot aan de meterkast
 • Zorgen ervoor dat je gasloos kunt wonen
 • Elke woning krijgt een plek voor zonnepanelen
 • Je krijgt de woning opgeleverd met een door de VvE herstelde gevel en kozijnen.

Dit doe je zelf

 • Financiering van de kluswoning 
 • Indeling van je woning
 • Plaatsen van alle binnenmuren en de vloer voor entresol of vliering
 • Isolatie van vloer, plafond en gevel
 • Installaties binnen je woning (verwarming, elektra, water, ventilatie)
 • Badkamer, toilet en keuken
 • Afwerking en inrichting van je woning

Veelgestelde vragen

Zelfbouwwoningen

Wat is een zelfbouwwoning?

Een zelfbouwwoning in Post Apeldoorn is een lege woning waarvoor jij zelf bepaalt over de indeling en afbouw. Door zelf veel af te bouwen, met behulp van vrienden en familie, hou je grip op de afbouwkosten.

Elke woning heeft eigen uitdagingen en mogelijkheden die in een zelfbouwpaspoort worden uitgewerkt. De meterkast krijgt een vaste plek en de (nuts) kabels en leidingen leggen wij tot daar aan. Ook wordt de riolering aangelegd op een vaste plek in de woning. Jij bepaalt en bouwt jouw indeling! 

Hoeveel klusbudget heb ik nodig?

Wij hebben alvast een schatting van de afbouwkosten per woning gemaakt, maar beschouw dit zeker niet als vast gegeven. Gebruik het als basis om je eigen afbouwkosten te berekenen op basis van jouw wensen. We adviseren je om zoveel als mogelijk zelf te verbouwen. 

Vraag alvast rond in jouw familie en vriendenkring of iemand eerder heeft verbouwd of een idee heeft van kosten en inspanning. In de optieperiode ga je alle verbouwkosten nader onderzoeken. Je krijgt een gratis schetsessie bij een architect die jouw indeling op maat schetst. Met deze schets kan je al offertes gaan aanvragen bij aannemers om er achter te komen wat jouw verbouwing gaat kosten.

Wat is een zelfbouwpaspoort?

Elke woning heeft een eigen kluspaspoort. In dit paspoort zie je precies hoe je de woning van ons krijgt opgeleverd en lees je de bouwregels. 

Wat moet ik zelf nog doen in de zelfbouwwoning?

Alles wat ontbreekt op de tekeningen in het kluspaspoort maak je zelf. 

Mag ik de meterkast verplaatsen?
Nee, de meterkast is op een vaste plek ingetekend en afgestemd met de toeleveringspartijen. Die leggen alles aan conform tekening.

Koop

Wanneer kan ik de zelfbouwwoning kopen?

Als je de woning wilt kopen, dan teken je uiterlijk na 6 weken optieperiode de koopovereenkomst bij je koperscoach. Je hebt vervolgens 1 maand de tijd om je hypotheek te regelen.

Wanneer worden de zelfbouwwoningen opgeleverd?

We starten in maart 2023 met de verbouwing van het pand. We doen in deze fase alle werkzaamheden waardoor jij straks direct aan de slag kunt in je eigen kluswoning. In het najaar 2023* verwachten we dat jij kunt starten met klussen.

*deze planning is onder voorbehoud

Hoe lang heb ik de tijd om de zelfbouwwoning af te bouwen?
Na oplevering van de kluswoning heb je 1 jaar de tijd om de woning af te bouwen.
Is er zelfbewoningsplicht?

Er geldt geen zelfbewoningsplicht. 

Optieperiode

Wat is een optie?

Een optie is een reservering van een van de woningen. De optieperiode duurt 6 weken, in deze periode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Welke indeling wil je? Welke materialen wil je gebruiken? Kun je het betalen? Na de 6 weken besluit je of je de woning wilt kopen.

Hoe kan ik een optie nemen op een kluswoning?

Maak je interesse kenbaar aan ons door contact op te nemen of het inschrijfformulier in te vullen. De koperscoach neemt dan contact met je op voor een eerste gesprek en een eventuele bezichtiging. 

Wat als meerdere mensen een optie op dezelfde woning willen?

We wijzen de opties toe op volgorde van inschrijving. 

Wat kost een optie?

Een optie kost eenmalig € 500,- en betaal je (digitaal) bij het ondertekenen van de optieovereenkomst. Als je na of tijdens de optieperiode overgaat tot koop van de kluswoning dan wordt dit bedrag verrekend. Als je besluit niet te kopen dan krijg je de optievergoeding niet terug. 

Wat doet een koperscoach?

Onze koperscoach begeleidt je tijdens de optieperiode. Zij helpt je op weg en organiseert (digitale) bijeenkomsten met de andere kopers, jouw toekomstige buren. Ook brengt ze je in contact met ons netwerk van deskundigen: bijv. architecten, een duurzaamheidsexpert en financieel adviseur. Zo ga je goed voorbereid van start!

Tot welke documenten heb ik toegang in mijn optieperiode?

Tijdens de optieperiode krijg je een persoonlijke inlogpagina op de website. Op deze pagina vind je alle benodigde documenten:

 • Handboek
 • Bouwwijzer
 • Vergunningsstukken
 • Kaveltekeningen
 • Concept koop-/aanneem overeenkomst
 • Presentaties
 • Splitsingsakte en VVE stukken

Steenvlinder

Wie is Steenvlinder?

Steenvlinder is de ontwikkelaar van Post Apeldoorn. We realiseren kluswoningen in bestaande gebouwen waar je als koper zelf aan zet bent om de woning af te bouwen zoals jij dat wilt. Wij geloven dat als je zelf mag beslissen hoe je woont, dit je meer woonplezier geeft!

Wie is Steenvlinder INC?
Steenvlinder INC is de maatschappelijke tak van Steenvlinder. INC helpt mensen met een afstand tot de woningmarkt om een eigen huis te realiseren. maar wel durft aan te pakken om zelf bouw- en klusuren te steken in hun droomhuis, krijgt bij Steenvlinder INC een kans om deelnemer te worden. Samen bouwen we op. Van huren, klussen naar kopen. De woningen van INC in het postkantoor zijn nog niet beschikbaar. 
Hebben jullie ook andere klusprojecten?

Inmiddels hebben we al meerdere mooie klus- en zelfbouwprojecten gerealiseerd. Neem een kijkje op onze website om te zien welke: steenvlinder.nl/projecten.

Zelf de regie, met goed advies.

Een netwerk van deskundigen staat voor je klaar.

Tijdens jouw optieperiode is het fijn als deskundigen je informeren over wat voor jou belangrijk is. We hebben enkele externe partijen gebrieft over de kluswoningen in Post Apeldoorn. Hiermee kunnen zij, met hun expertise, je wat meer op weg helpen. Kijk hieronder wie je meteen kan benaderen. Heb je zelf al iemand gevonden? Dat is super. Gebruik dan dit netwerk bijvoorbeeld als een ‘second opion’. Heb je vragen over hoe en waarvoor je dit netwerk kan benaderen, mail of bel dan jouw koperscoach.

Architecten

Richèl Lubbers Architecten

Jij realiseert komende tijd een bijzonder project: jouw eigen zelfbouwwoning in het monumentale postkantoor. Erg fijn hierbij om te weten: je doet dat niet alleen! Het team van Richel Lubbers Architecten heeft een fijne mix van jong en oud en heeft verschillende ontwerpachtergronden. Zo kun jouw eigen blik verrijken met verschillende professionele invalshoeken: extra creativiteit en mogelijkheden.

Witteveen Architecten

Bij Witteveen Architecten nemen we een bijzonder positie in door een verregaande specialisatie in regelgeving bij renovatie en verbouw van monumentale gebouwen. Elk ontwerp is uniek. Opdrachtgevers weten wat ze willen, wij weten hoe we dat in samenwerking met opdrachtgevers te realiseren. 

M'n Architect

M’n Architect is een architectenbureau in Utrecht dat je helpt jouw droomhuis te realiseren. Een huis bouwen of verbouwen doe je immers niet elke dag. Waar begin je, wat gaat het kosten en hoe gaat het allemaal passen? Architectenbureau M’n Architect in Utrecht helpt je zonder stress door het hele bouwproces. Van idee tot unieke plek om te wonen, leven of werken.

Aanmelden Nieuwsbrief Postkantoor Apeldoorn

Meld je aan via onderstaand formulier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan van ons als eerste nieuws over de ontwikkelingen. Mocht er een (digitale) bijeenkomst of open dag worden georganiseerd, dan krijg je hierover uiteraard ook bericht.