Hoe werkt het?

 • Inschrijven op een woning

  Zodra het aanbod op de website staat kun je je inschrijven op een kluswoning. Je kunt meer dan één kluswoning als favoriet doorgeven. Bekijk alle beschikbare informatie en lees ook met name het kluspaspoort goed door vóórdat je je inschrijft. Als we meerdere inschrijvingen voor dezelfde kluswoning ontvangen, dan gaan we loten. Via de mail laten we je weten of jij in aanmerking komt om een optie te nemen op één van de woningen. 


   

 • De optieperiode

  Als je een woning krijgt toegewezen kun je een optie nemen. Je betaalt eenmalig € 500,- optievergoeding, de kluswoning wordt nu voor 12 weken voor jou gereserveerd. In deze 12 weken optieperiode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Je koperscoach helpt je op weg! Zij organiseert verschillende informatiebijeenkomsten met bijvoorbeeld presentaties van een kostendeskundige of duurzaamheidsexpert. Ook zal ze regelmatig een vragenuurtje met je inplannen. 

  Heb je geen woning toegewezen gekregen dan heb je automatisch een plek op de reservelijst, ook dit laten we via de mail aan je weten.


   

 • Schetsgesprek architect

  Tijdens de optieperiode plan je een afspraak in met een van onze architecten, zodat je samen de ruimtelijke mogelijkheden van jouw woning inzichtelijk kunt maken aan de hand van een schetsgesprek. 


   

 • Ondertekenen koopovereenkomst 

  Als je aan het einde van je optieperiode besluit de kluswoning te kopen, dan teken je de koopovereenkomst bij je koperscoach. En betaal je de reserveringsvergoeding van €5000,- Daarna heb je 4 weken de tijd om je hypotheek rond te maken. 


   

 • Start met (af)bouwen

  Je krijgt de kluswoning ‘klusrijp’ van ons opgeleverd, zo kun jij je volledig richten op het afbouwen van jouw eigen woning. De details van de klusrijpe oplevering vind je terug op de tekeningen in het kluspaspoort. Na oplevering heb je 1 jaar de tijd om je kluswoning af te bouwen. 

Dit doen wij alvast voor je

 • Aanvraag vergunning bij de gemeente
 • We zorgen voor alle benodigde onderzoeken en tekeningen
 • Maken voordeuren per kluswoning
 • Zorgen voor een gezamenlijke hal met ontsluiting en vluchtroutes
 • Plaatsen meterkasten
 • Leggen riolering, leidingen en kabels tot aan de meterkast
 • Zorgen ervoor dat je gasloos kunt wonen

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de kluspaspoorten gepubliceerd zijn. De kluspaspoorten zijn leidend.

Dit doe je zelf

 • Financiering van de kluswoning 
 • Indeling van je woning
 • Plaatsen van alle binnenmuren en eventuele entresol of vliering
 • Isolatie van vloer, plafond en gevel
 • Installaties binnen je woning (verwarming, elektra, water, ventilatie)
 • Badkamer, toilet en keuken
 • Afwerking en inrichting van je woning

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de kluspaspoorten gepubliceerd zijn. De kluspaspoorten zijn leidend.

Veelgestelde vragen

Kluswoningen

Wat is een kluswoning?

Een kluswoning is een lege woning waar jij zelf de regie neemt over hoe je de woning indeelt en afbouwt. In de kerk en pastorie verwachten we 15 tot 20 kluswoningen te realiseren. Elke woning met eigen uitdagingen en mogelijkheden die in een kluspaspoort worden uitgewerkt. De meterkast krijgt een vaste plek en de (nuts) kabels en leidingen leggen wij tot daar aan. Ook wordt de riolering aangelegd op een vaste plek in de kluswoning. Jij bepaald en bouwt jouw indeling! 

Hoeveel klusbudget heb ik nodig?

Dat ligt aan wat je zelf gaat doen, wat je laat doen en door wie. Vraag alvast rond in jouw familie en vriendenkring of iemand eerder heeft verbouwd of een idee heeft van kosten en inspanning. En let op, dit is een volledige verbouwing: alle muren, kabels en leidingen moeten aangelegd worden. En de afwerking is uiteraard ook belangrijk om mee te tellen. Deze kosten kan je al per m2 bijvoorbeeld gaan berekenen. Installatiekosten voor ventilatie en aansluiting van een eigen warmtepomp zijn tevens belangrijke kosten om rekening mee te houden. In de optieperiode ga je alle verbouwkosten nader onderzoeken. Je krijgt een schetsessie bij een architect die jouw indeling op maat schetst. Met deze schets kan je al offertes gaan aanvragen bij aannemers om er achter te komen wat jouw verbouwing gaat kosten.

Wat is een kluspaspoort?

Elke woning heeft een eigen kluspaspoort. In dit paspoort zie je precies hoe je de woning van ons krijgt opgeleverd en lees je de bouwregels. 

Mag ik de meterkast verplaatsen?
Nee, de meterkast is op een vaste plek ingetekend en afgestemd met de toeleveringspartijen. Die leggen alles aan conform tekening.

Koop

Wanneer kan ik de kluswoning kopen?

Als je de woning wilt kopen, dan teken je uiterlijk na 12 weken optieperiode de koopovereenkomst bij je koperscoach. 

Hoe lang heb ik de tijd om de kluswoning af te bouwen?
Na oplevering van de kluswoning heb je 1 jaar de tijd om de woning af te bouwen.
Is er zelfbewoningsplicht?

De zelfbewoningsplicht is minimaal 1 jaar nadat je op je nieuwe woonadres bent ingeschreven in het bevolkingsregister. 

Optieperiode

Wat is een optie?

Een optie is een reservering van een kluswoning. De optieperiode duurt 12 weken, in deze periode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Welke indeling wil je? Welke materialen wil je gebruiken? Kun je het betalen? Na de 12 weken besluit je of je de kluswoning wilt kopen.

Wat als meerdere mensen een optie op dezelfde kluswoning willen?

Als er meerdere mensen een optie op dezelfde woning willen dan wordt er geloot. Bij je inschrijving vragen we daarom welke woningen jouw voorkeur hebben. Als je de enige bent met interesse in die specifieke woning dan krijg je de optie aangeboden. 

Wat kost een optie?

Een optie kost eenmalig € 500,- en betaal je bij het ondertekenen van de optieovereenkomst. Als je na of tijdens de optieperiode overgaat tot koop van de kluswoning dan wordt dit bedrag verrekend. Als je besluit niet te kopen dan krijg je de optievergoeding niet terug. 

Wat doet een koperscoach?

Onze koperscoach begeleidt je tijdens de optieperiode. Zij helpt je op weg en organiseert bijeenkomsten met de andere kopers, jouw toekomstige buren. Ook brengt ze je in contact met ons netwerk van deskundigen: bijv. architecten, een duurzaamheidsexpert en financieel adviseur. Zo ga je goed voorbereid van start!

Tot welke documenten heb ik toegang in mijn optieperiode?

Tijdens de optieperiode krijg je een persoonlijke inlogpagina in de steenvlinder app. In dit dossier vind je alle benodigde documenten:

 • kluspaspoort
 • Handboek
 • Bouwwijzer
 • Vergunningsstukken
 • Kaveltekeningen
 • Concept koop-/aanneem overeenkomst
 • Presentaties
 • Splitsingsakte en VVE stukken

Steenvlinder

Wie is Steenvlinder?

Steenvlinder is de ontwikkelaar van de Onze lieve vrouwe kerk. We realiseren kluswoningen in bestaande gebouwen waar je als koper zelf aan zet bent om de woning af te bouwen zoals jij dat wilt. Wij geloven dat als je zelf mag beslissen hoe je woont, dit je meer woonplezier geeft!

Hebben jullie ook andere klusprojecten?

Inmiddels hebben we al meerdere mooie klus- en zelfbouwprojecten gerealiseerd. Neem een kijkje op onze website om te zien welke: steenvlinder.nl/projecten.

Algemeen

Kan ik iets organiseren in de kerk zolang hij leeg staat?

Ja dat kan, ANNA Vastgoed & Cultuur vertelt je graag de mogelijkheden. Mail je vraag of idee naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is de planning?

Eind juni 2022 is de vergunning voor onze plannen ingedient bij de gemeente. Het is nog niet bekend wanneer we in verkoop gaan. Wij hopen dat dit eind 2022/begin 2023 kan. Dan starten in 2023 de transformatiewerkzaamheden, die zeker tot 2024 zullen duren.

NB: Onze planning is indicatief en sterk afhankelijk van externe factoren.

Ik heb interesse om in de kerk te wonen. Waar kan ik me melden?

De inschrijving om een woning te kopen is nog niet geopend. Op dit moment kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief via het inschrijfformulier, zo blijf je op de hoogte. Je ontvangt dan updates over de voortgang van ons proces. Ook wanneer het aanbod bekend is en de verkoop start.

Deze klussers gingen je voor

We zijn ontzettend benieuwd naar ieders verhaal. Want ieders traject naar een droomwoning is anders. Het is gaaf om te zien hoe zo'n kavel zich ontwikkelt tot een woning.

Bekijk hier de bouwverhalen van onze klussers in het project De Nijverheid, gelegen in Leiden.

Klusser Nelske

Klussers Yosri & Christien

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer