Hoe werkt het?

 • Steenvlinder transformeert Onze Lieve Pastorie tot 4 appartementen van verschillende groottes. 

  Vanaf nu kun je je inschrijven op jouw favoriete appartement. Wanneer je jouw appartement hebt toegewezen gekregen neem je een optie. Wij reserveren de woning voor je en je doorloopt samen met onze koperscoach de optieperiode van maximaal twee keer 6 weken. Tijdens deze optieperiode ga je met onze professionals aan de slag om jouw woning te ontwerpen. Je onderzoekt tijdens deze periode of jouw plannen haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn.

  Als je na de optieperiode besluit de woning te kopen gaan wij aan de slag met het klusrijp maken van Onze Lieve Pastorie. Zodra wij klaar zijn leveren we de woning aan je op en ga je zelf aan de slag met het bouwen van de binnenkant van jouw eigen appartement.

 • Stappenplan:

 • Inschrijven op een woning

  Zodra het aanbod op de website staat kun je je inschrijven op een zelfbouw woning. Je kunt meer dan één zelfbouw woning als favoriet doorgeven. Bekijk alle beschikbare informatie en lees ook met name het bouwpaspoort goed door vóórdat je je inschrijft. Als we meerdere inschrijvingen voor dezelfde woning ontvangen, dan gaan we loten. Via de mail laten we je weten of jij in aanmerking komt om een optie te nemen op één van de woningen. 

 • De optieperiode

  Als je wordt ingeloot, of jij hebt als enige interesse in een specifieke zelfbouw woning dan kun je een optie nemen. Je betaalt eenmalig € 500,- optievergoeding en de zelfbouw woning wordt nu voor jou gereserveerd. In deze optieperiode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Je koperscoach helpt je op weg! Zij organiseert gedurende de optieperiode verschillende informatiebijeenkomsten.  

  Word je uitgeloot dan heb je automatisch een plek op de reservelijst, ook dit laten we via de mail aan je weten.

 • Gesprekken met architect en andere professionals

  Om de ruimtelijke mogelijkheden van jouw woning inzichtelijk te maken krijg je van ons een schetsgesprek met één van de architecten uit ons netwerk. Ook zorgen we dat je inzicht krijgt in de te verwachten kosten van de (ver)bouw van jouw woning.

 • Ondertekenen koopovereenkomst 

  Als je aan het einde van je optieperiode, of eerder, besluit de zelfbouw woning te willen (en kunnen) kopen, dan teken je de koopovereenkomst bij je koperscoach en doe je een aanbetaling van € 5.000,-. Daarna heb je nog een aantal weken de tijd om je hypotheek te regelen.

 • Start met (af)bouwen 

  Je krijgt de zelfbouwwoning ‘klusrijp’ van ons opgeleverd, zo kun jij je volledig richten op het afbouwen van jouw eigen woning. De details van de klusrijpe oplevering vind je terug op de tekeningen in het bouwpaspoort. Na oplevering heb je 1 jaar de tijd om je zelfbouw woning af te bouwen. 

  NB: het bouwpaspoort wordt gepubliceerd bij start verkoop.

Dit verzorgt Steenvlinder

 • Aanvraag vergunning bij de gemeente
 • Herstel werkzaamheden aan gevel en dak
 • Zorgen voor een gezamenlijke hal met ontsluiting
 • Het maken van een voordeur per woning
 • Plaatsen van een meterkast in elke woning
 • Aanleggen van de nutsvoorzieningen tot in de meterkast
 • Uitgebreide documentatie, zoals een bouwwijzer
 • Begeleiding van onze Koperscoach en Bouwcoach

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de bouwpaspoorten gepubliceerd zijn. De bouwpaspoorten zijn leidend.

Hier ga jij mee aan de slag

 • Het ontwerpen van de plattegrond, samen met de architect van Steenvlinder
 • De financiering van de woning, inclusief het afbouwen
 • Plaatsen of verwijderen van binnenwanden en -deuren
 • Plaatsen van woning scheidende wanden
 • Het aanleggen van de complete installatie binnen in jouw woning (elektra, water, de warmtepomp, (vloer)verwarming)
 • Plaatsen van badkamer, toilet en keuken. 

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de bouwpaspoorten gepubliceerd zijn. De bouwpaspoorten zijn leidend.

Hier zorg je samen voor

Samen met jouw mede pastorie bewoners ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de pastorie, de tuin en de gemeenschappelijke ruimtes. Wie waar verantwoordelijk voor is en wie waar aan meebetaalt wordt vastgelegd en opgenomen in de splitsingsakte. 

De VvE wordt opgericht door Steenvlinder en het eerste jaar wordt deze begeleid door een VVE beheerder. Een inschatting van de VvE bijdrage per woning volgt bij de start verkoop.

*Alle verstrekte informatie is onder voorbehoud totdat de bouwpaspoorten gepubliceerd zijn. De bouwpaspoorten zijn leidend.

Moet ik handig zijn?

Toegegeven, het is fijn als je affiniteit hebt met klussen of bouwen. En als je creatief bent of een duidelijk beeld hebt bij wat je wilt voor je woning. Je hoeft het niet allemaal zelf te maken, maar je maakt wel een hoop beslissingen. Daarnaast, als wij klaar zijn, moet je nog aan de binnenkant aan de slag. Je kunt hiervoor iemand inhuren, maar er zijn zeker dingen die je zelf kunt doen of die je kunt leren. Als je er maar voor open staat!

Veelgestelde vragen

Kluswoningen

Wat is een zelfbouw woning?

Een zelfbouw woning is een lege woning waar jij zelf de regie neemt over hoe je de woning indeelt en afbouwt. In de pastorie worden vier zelfbouw woningen gerealiseerd. Elke woning met eigen uitdagingen en mogelijkheden die in een bouwpaspoort worden uitgewerkt. De meterkast krijgt een vaste plek en de (nuts) kabels en leidingen leggen wij tot daar aan. Ook wordt de riolering aangelegd op een vaste plek in de kluswoning. Jij bepaald en bouwt jouw indeling! 

Hoeveel klusbudget heb ik nodig?

Dat ligt aan wat je zelf gaat doen, wat je laat doen en door wie. Vraag alvast rond in jouw familie en vriendenkring of iemand eerder heeft verbouwd of een idee heeft van kosten en inspanning. En let op, dit is een volledige verbouwing: alle muren, kabels en leidingen moeten aangelegd worden. En de afwerking is uiteraard ook belangrijk om mee te tellen. Op basis van de voorbeeld plattegrond hebben wij alvast een voorberekeing gemaakt. deze vind je terug in de brochure op de aanbod pagina. Installatiekosten voor ventilatie en aansluiting van een eigen warmtepomp zijn tevens belangrijke kosten om rekening mee te houden. In de optieperiode ga je alle verbouwkosten nader onderzoeken. Je krijgt een schetsessie bij een architect die jouw indeling op maat schetst. Met deze schets kan je al offertes gaan aanvragen bij aannemers om er achter te komen wat jouw verbouwing gaat kosten.

Wat is een bouwpaspoort?

Elke woning heeft een eigen bouwpaspoort. In dit paspoort zie je precies hoe je de woning van ons krijgt opgeleverd en lees je de bouwregels. 

Mag ik de meterkast verplaatsen?
Nee, de meterkast is op een vaste plek ingetekend en afgestemd met de toeleveringspartijen. Die leggen alles aan conform tekening.

Koop

Wanneer kan ik de zelfbouw woning kopen?

Na 6 weken optieperiode kun je de Koop- /Aannemingsovereenkomst ondertekenen bij je koperscoach. 

Hoe lang heb ik de tijd om de zelfbouw woning af te bouwen?

Na oplevering van de zelfbouw woning heb je 1 jaar de tijd om de woning af te bouwen.

Is er zelfbewoningsplicht?

Er is geen zelfbewoningsplicht voor deze woningen. Wel wordt er bij je inschrijving gevraagd voor wie je de woning koopt.  

Steenvlinder

Wie is Steenvlinder?

Steenvlinder is de ontwikkelaar van de Onze lieve vrouwe kerk. We realiseren kluswoningen in bestaande gebouwen waar je als koper zelf aan zet bent om de woning af te bouwen zoals jij dat wilt. Wij geloven dat als je zelf mag beslissen hoe je woont, dit je meer woonplezier geeft!

Hebben jullie ook andere zelfbouw projecten?

Inmiddels hebben we al meerdere mooie klus- en zelfbouwprojecten gerealiseerd. Neem een kijkje op onze website om te zien welke: steenvlinder.nl/projecten.

Optieperiode

Wat is een optie?

Een optie is een reservering van een zelfbouw woning. De optieperiode duurt 6 weken, in deze periode onderzoek je jouw mogelijkheden en financiële haalbaarheid. Welke indeling wil je? Welke materialen wil je gebruiken? Kun je het betalen? Na de 6 weken besluit je of je de zelfbouw woning wilt kopen. Steenvlinder leverd in deze periode de benodigde documentatie om een goed onderzoek te kunnen doen.

Wat kost een optie?

Een optie kost eenmalig € 500,- en betaal je bij het ondertekenen van de optieovereenkomst. Als je na of tijdens de optieperiode overgaat tot koop van de kluswoning dan wordt dit bedrag verrekend. Als je besluit niet te kopen dan krijg je de optievergoeding niet terug. 

Wat als meerdere mensen een optie op dezelfde woning willen?

Als er meerdere mensen een optie op dezelfde woning willen dan wordt er geloot. Bij je inschrijving vragen we daarom welke woningen jouw voorkeur hebben. Als je de enige bent met interesse in die specifieke woning dan krijg je de optie aangeboden. 

Wat doet een koperscoach?

Onze koperscoach begeleidt je tijdens de optieperiode. Zij helpt je op weg en organiseert bijeenkomsten met de andere kopers, jouw toekomstige buren. Ook brengt ze je in contact met ons netwerk van deskundigen: bijv. architecten, een duurzaamheidsexpert en financieel adviseur. Zo ga je goed voorbereid van start!

Tot welke documenten heb ik toegang in mijn optieperiode?

Tijdens de optieperiode krijg je een persoonlijke inlogpagina op mijn.steenvlinder.nl. In dit dossier vind je alle benodigde documenten:

 • kluspaspoort
 • Handboek
 • Bouwwijzer
 • Vergunningsstukken
 • Kaveltekeningen
 • Concept koop-/aanneem overeenkomst
 • Presentaties
 • Splitsingsakte en VVE stukken

Algemeen

Kan ik iets organiseren in de kerk zolang hij leeg staat?

Ja dat kan, ANNA Vastgoed & Cultuur vertelt je graag de mogelijkheden. Mail je vraag of idee naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is de planning?

In de zomer van  2022 is de vergunning voor onze plannen ingedient bij de gemeente. Het traject voor de kerkzaal en de pastorie hebben een andere doorloop tijd, daarom gaan wij eerst met de appartementen van de pastorie in verkoop. De prijzen staan op deze website bij het aanbod. Dan starten in 2023 ook de transformatiewerkzaamheden, die zeker tot 2024 zullen duren.

De planning voor de transformatie van de kerkzaal volgt later.

NB: Onze planning is indicatief en sterk afhankelijk van externe factoren.

Ik heb interesse om in de Pastorie te wonen. Waar kan ik me melden?

Op de aanbod pagina kun je de beschikbare woningen bekijken. Hier kun je je inschrijven op jouw favoriete woning.