Nijverheid

Leiden

Leonieke en Thomas klussers
in de Nijverheid Leiden

“Interessant, zo’n kluswoning. Maar wel een megaproject”, dachten Leonieke en Thomas, toen ze vorig jaar een open dag op De Nijverheid bezochten. Vooral de hoogte van de bovenverdieping van kavel 203 sprak ze aan. Maar al die leidingen op de benedenverdieping, verschrikkelijk! En toch begon het na een paar maanden te kriebelen...
“Wij zijn een beetje anti-standaard”, zegt Leonieke. “En van zo’n klushuis kun je helemaal je eigen ding maken. Maar ja, we hadden helemaal geen kluservaring.” “En we werken allebei fulltime”, vult Thomas aan. Hij als anesthesieverpleegkundige in opleiding, zij als projectleider in de zorg. Uiteindelijk, na een hoop wikken en wegen van voors en tegens durfden ze in augustus toch hun handtekening onder een optie te plaatsen.

Hobbels en hulp

Leonieke: “Je denkt in eerste instantie dat je superhandig moet zijn om een klushuis te kopen. Maar je kunt de bouw natuurlijk ook uitbesteden.” De eerste uitdaging was dan ook het vinden van een goede en betrouwbare aannemer. Een gesprekje met de aannemer en de installateur van buurman Bob gaf de doorslag. “Bij Bob zagen we wat een goed werk ze hadden verricht. Je wil toch sowieso iemand op aanbeveling.” Wat ook meehielp, geeft Thomas toe, is dat het gewoon heel moeilijk is om in Leiden een huis te kopen. “Dit viel verrassend goed te regelen qua hypotheek.”
De raming van de kostendeskundige van Steenvlinder viel tamelijk hoog uit. Thomas: “Maar je kan dingen zo duur maken als je zelf wilt. We zijn aan de slag gegaan met een Excel-lijstje van de kosten en zo hebben we de kosten aardig kunnen beperken. Half september konden we het koopcontract tekenen.” Het moest allemaal vrij snel in verband met de planning van de aannemer, vertelt Leonieke. “Een spannend moment was nog even of de taxatie wel hoog genoeg zou uitvallen, maar dat liep gelukkig goed af.”

Eén brainstormsessie

Aannemer: check. Financiering: check. En dan begint het leukste deel van de voorbereidingen: het ontwerp van de indeling. Met twintig door Leonieke gemaakte computertekeningen onder de arm hadden ze één brainstormsessie met een architect in Rotterdam. Thomas: “De rest gaat in overleg met de aannemer. Hij heeft veel handige tips, ook doordat hij al ervaring heeft met dit pand.”
“Superleuk, spelen met hoogtes”
~ Leonieke en Thomas
Het leukste vonden ze om te spelen met hoogtes. “Onder het raam komt een podium voor de zithoek; hier tegen de achterwand, achter de keuken, komt een vide”, wijzen ze trots. “Die is niet hoog genoeg om op te staan, maar je kunt er straks lekker chillen. En het wordt een slaapplek voor logés.” Ook de keuken wordt een eyecatcher, met dubbele rijen bovenkastjes. “Waar krijg je nou de kans om een keuken van drie meter hoog in te richten?”
 

Multifunctionele inrichting

Met hulp van anderen willen ze straks inbouwmeubels gaan maken. Thomas heeft al zichtbaar zin in dat onderdeel van het project. “De eettafel kan straks in het podium geschoven worden, zodat je de grootte kan aanpassen aan het gezelschap. En we willen een soort multifunctionele stoelen. Of eigenlijk meer een soort kubussen, waar je op kan zitten aan tafel, maar die je ook kunt opstapelen en als opbergmeubel kan gebruiken.” Leonieke: “Vroeger wilde ik nooit thuiswerken. Veel te saai voor mij. Maar nu het moet, houden we er ook rekening mee. Kijk, hier komt een uitklapbaar werkblad.”

De appartementen boven hen zijn van Steenvlinder INC. Hun bovenburen hebben ze nog niet ontmoet. “Maar Thom heeft een paar weken geleden wel een stamptest gedaan, boven”, lacht Leonieke. “Daar werden we best blij van: je hoort hier niks.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2022 Copyright | PrivacyverklaringDisclaimer