Nijverheid

Leiden

Bob en Annelotte klussers
in de Nijverheid Leiden

Ze waren de op een na laatsten die tekenden en de eersten die daadwerkelijk naar De Nijverheid verhuisden. Billy en Up, de twee katten van Bob van Brussel (26), lopen rond alsof ze er al jaren wonen, terwijl de dozen nog hoog opgestapeld in de slaapkamer staan en de badkamer nog niet af is. Bobs vriendin Annelotte Mulder (23) volgt binnenkort. “Zij staat voor de klas”, vertelt Bob. “Dan wil je wel thuis kunnen douchen voor je weggaat, en dat kan pas vanaf volgende week.”

Bob en Annelotte gaan voor het eerst samenwonen. Terwijl, realiseert Bob zich: “Dit is niet per se een starterswoning.” Dat ze sowieso wilden gaan klussen, stond voor Bob al vast. “We willen niet eerst over de top betalen en dan alles er weer uit moeten slopen voordat het voelt als je eigen huis. Dan is dit een stuk betere optie.”

Het klussen is Bob dan ook wel met de paplepel ingegoten: “Mijn ouders deden het ook. Zij kochten ooit een oud pand op en bouwden het om tot wat wij later het Kastanjehuis hebben genoemd. Omdat mijn broertje en ik daar altijd kastanjes zochten. Dat is hier schuin tegenover; daar heb ik in mijn jeugd jarenlang gewoond. Mijn ouders hebben inmiddels een pand in het centrum verbouwd, maar door de band met de buurt kwam ik bij Steenvlinder terecht. Wij hadden gehoord dat hier zelfbouwkavels waren. Jammer genoeg waren die allemaal al verkocht.”

Deels op blauwe ogen

De snelheid waarmee Bob en Annelotte hun woondroom realiseerden, is niet te danken aan twee rechterhanden. “Ik kan oprecht helemaal niks en Annelotte is ook druk met werk”, zegt hij hartgrondig. “Maar ik kende een aannemer die ik vertrouwde. Hoewel het deels ook op blauwe ogen ging. We hebben voor de taxatie één schets laten maken en verder zijn we er gewoon in onderling overleg uitgekomen. Met nul stress.”
Niet alleen vertrouwen is belangrijk, vindt Bob, ook goed inlezen. “Zorg dat je weet wat mag en kan, dat maakt het makkelijk meepraten met een aannemer. En verder moet je vooral redelijk blijven en ervan uitgaan dat de ander het goed met je voor heeft.”

All in the game

‘Gewoon goed met elkaar omgaan’ werkt twee kanten op, onderstreept Bob. “Vorige week waren ze hier aan het voegen, dat is echt rotwerk. Dan ga ik dus even een lekker broodje voor ze halen bij de Turkse bakker. En als er eens wat mis gaat: gewoon relaxed blijven. Wij hadden hier bijvoorbeeld een lekkage vanuit het huis hierboven: kregen we 12.000 liter water de woningen in ons rijtje binnen. Maar ja, dat is all in the game. Probeer ook nooit de prijs te veel te stretchen: het pakt altijd wat duurder uit dan je denkt.”
“We zijn eruit gekomen met nul stress”
Bob
 

Gezamenlijke brief aan de gemeente

Samen met de buren van ‘hun rijtje’ hebben Bob en Annelotte een brief opgesteld voor de gemeente: of ze de geplande groenstrook voor de deur kunnen kopen, tot aan het voetpad langs het water. “Dat is voor beide partijen voordelig; wij hebben dan een tuin voor de deur, en de gemeente hoeft het niet te onderhouden. Ze hebben niet meteen ‘nee’ gezegd, dus dat is hoopgevend.”

Het contact met de buren is sowieso een pré van hier wonen, vindt hij: “Je kijkt tijdens de bouw met elkaar mee. Hoe zet je muren op, hoe leg je zonnepanelen? Geweldig dat je dat van elkaar kunt leren.” Zijn broer Rik en hockeyvriend Quinten komen binnenkort zo ongeveer binnen gehoorsafstand wonen. Beiden gaan aan de slag met een appartement via Steenvlinder INC. “Supergezellig. Zij hebben mij hier geholpen; straks ga ik hen natuurlijk ook helpen.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2022 Copyright | PrivacyverklaringDisclaimer