• Birckhoeve

Een woning in CLT houtbouw

Wat is CLT?

CLT staat voor Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout of massieve houtbouw genoemd. CLT-hout is hout dat kruislings, uit minimaal 3 lagen is opgebouwd zodat het dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden heeft als beton. Je kunt er vloeren, wanden, plafonds of daken van maken. Het is zelfs zo sterk, dat je er hoogbouw mee kunt realiseren.

 Daarnaast is CLT-hout licht en makkelijk bewerkbaar. Een droom voor alle zelfbouwers en architecten. Het geeft je namelijk alle vrijheid om tot in detail je eigen woning te bouwen. Hierdoor is het een geweldig alternatief voor traditionele bouwmaterialen als beton of cement.

Vrijheid

Als je je eigen huis bouwt, heb je het liefst alle vrijheid wat betreft ontwerp. Dit is een van de dingen die bouwers zo trots maakt aan het eind van een project: het feit dat ze niet alleen hun eigen huis hebben gebouwd, maar ook (deels) hebben ontworpen.

 Een groot voordeel van CLT-houtbouw, is dat het veel meer ontwerpvrijheid geeft. Maatwerk is namelijk veel makkelijker te realiseren met CLT, dan beton. CLT-hout is eenvoudig te bewerken en daardoor makkelijk op maat te maken. Zo kan ieder project tot in detail eigen gemaakt worden. 

Waarom?

Huizen zijn noodzakelijk, maar niet altijd duurzaam. Daar willen we bij Steenvlinder graag verandering in brengen. Ieder project van Steenvlinder is bedoeld om de wereld een stukje mooier en vooral duurzamer te maken. Dat deden we in Mijn Eigen Wiericke al door kavels aan te bieden zonder gasaansluiting en mét een bodemlus. 

Toch gaan we een stap verder door het gebruik van CLT-houtbouw. Hout is namelijk duurzaam, het oogt mooier dan traditionele bouwmaterialen, het is goed voor je én het geeft je alle vrijheid om je woning in te richten zoals jij dat wilt. Precies zoals je dat van ons verwacht

Wat zijn de voordelen van CLT?

Duurzaam

Nu denk je misschien: ‘hout is toch niet duurzaam?’. Een bekende misvatting over hout. Als grondstof is hout juist heel erg duurzaam. Hout is een natuurlijk product. Er zijn geen grondstoffen als aardolie nodig om hout te maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton.

Hout slaat CO2 op

Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral CO2 op als ze groeien, maar ook als ze gekapt zijn. Door te bouwen in hout kunnen we dus een enorme hoeveelheden CO2 besparen omdat CO2 wordt opgeslagen in gebouwen in plaats van uitgestoten.

Herbruikbaar

Een groot voordeel van hout, is dat het herbruikbaar is als dit op de juiste manier wordt gemonteerd. Een houten muur kun je demonteren en op een andere plek terugzetten. Voor een vloer of plafond geldt hetzelfde.

Het oog wil ook wat

Ooit wel eens iemand op een bouwplaats horen zeggen: ‘Wow! Dat is een mooie betonnen muur!’. Die kans is klein, maar als je een gebouw binnen loopt dat een mooie, houten muur heeft, is de kans groot dat dit direct opvalt. Met andere woorden: hout is esthetisch interessanter dan andere bouwmaterialen. Hout hoef je niet ‘mooi’ te maken door het te stuccen of verven wat ook weer bijdraagt aan duurzaamheid. Je kunt het prima in het zicht laten.

Hoe zit dat met houtkap?

Als hout op een duurzame manier wordt gekapt, is het een onuitputtelijke bron. Een voorwaarde is dat het hout duurzaam wordt gekapt en dus niet illegaal. Gelukkig wordt daar de laatste jaren hard aan gewerkt. De strijd tegen illegale houtkap is volop gaande en er zijn verschillende keurmerken zoals FSC of PEFC.

Uiteraard wordt er alleen hout gebruikt uit legale houtkap. Dat betekent dat er voor elke gekapte boom, een nieuwe boom moet groeien. Op die manier blijft de opname CO2 hetzelfde.  Daarnaast is het kappen van oude bomen juist goed voor de CO2-opname. Er komt meer daglicht vrij voor jonge bomen, die meer CO2 opnemen dan oudere bomen.

Hoe wordt CLT gemaakt?

Cross Laminated Timber betekent in het Nederlands ook wel kruislaaghout. Dit betekent dat hout kruislings verlijmd wordt. Het proces bestaat uit drogen, trimmen, monteren, verlijmen en samendrukken van houten panelen. Eerst worden er houten planken op maat gemaakt en naast elkaar gelegd. Vervolgens krijgt deze een lijmlaag en wordt de nieuwe laag hout, kruislings, op de eerste laag hout gelijmd. Er worden minimaal 3 lagen op elkaar gelijmd, maar vaak zijn het meer lagen. 

Dit maakt CLT extreem sterk en stijf. Bovendien krimpt het niet en zet het ook niet uit. Meer over de eigenschappen van CLT lees je hier. In het onderstaande filmpje wordt het productieproces van CLT duidelijk uitgelegd.

Andere vagen over CLT

Kun je in CLT boren?

Jazeker! Uiteraard moet je wel goed opletten wáár je boort en hoe diep aangezien je niet door leidingen of elektra wilt boren. Je kunt er ook voor kiezen om voorzetwanden te plaatsen. In deze wanden kun je zonder problemen boren. 

Is het stucbaar?

Hout werkt en dat betekent dat het uit kan zetten of kan krimpen. Daarom is het niet verstandig om direct op hout te stucen. Of dat nu CLT hout is, multiplex, OSB of triplex. Door de werking van het hout, kan het stucwerk scheuren of afbrokkelen. Uiteraard kun je wel werken met voorzetwanden van gips om deze te vervolgens te stucen. 

Kan CLT tegen water?

CLT kan, net als alle andere houtsoorten, niet goed tegen water. Een glas water laten vallen of een kleine lekkage zal geen probleem zijn, maar het is belangrijk om CLT zoveel mogelijk droog te houden. Daarnaast is goed ventileren erg belangrijk. Voor binnenmuren, (onder)vloeren of plafonds is dat geen probleem, maar CLT is niet geschikt om zonder gevelafwerking buiten te gebruiken. 

Kun je CTL verven?

Het voordeel van bouwen met CLT hout, is dat hout esthetisch mooier is dan beton of andere bouwmaterialen. Het is daarom niet per se nodig om CLT te bewerken. Dat kan natuurlijk wel als je dit graag wilt, maar eenvoudig is het niet.  

Zo kun je CLT hout niet zomaar verven. Dat heeft onder andere te maken met de ventilatiewaarde en het ademende karakter van het hout. Als je dit verft, zorg je voor slechtere isolatie waardoor er bijvoorbeeld houtschimmel kan ontstaan. Wat je beter kunt doen, is CLT-hout behandelen met speciale lak ombijvoorbeeld verkleuring te voorkomen. 

Wat is het draagvermogen van CLT?

Een van de belangrijkste eigenschappen van CLT hout, is dat het extreem sterk is. Het is qua sterkte, stabiliteit en stijfheid vergelijkbaar met beton. Dat komt door de verschillende lagen hout die kruislings zijn gebruikt. Hierdoor heeft CLT een hoog draagvermogen. Er wordt hoogbouw mee gerealiseerd, dus een woning met meerdere verdiepingen bouwen met CLT is geen enkel probleem. 

Is CTL brandveilig?

Een van de belangrijkste eigenschappen van CLT hout, is de brandveiligheid. Je verwacht het misschien niet bij hout, maar CLT is brandveilig. Dat vraagt om een toelichting.  

 

Hout lijkt misschien niet brandveilig, maar dat verschilt per houtsoort. Brandhout voor de open haard brandt makkelijk, maar massief hout en kruislings gefabriceerd hout (zoals CLT) branden juist niet makkelijk. Dat heeft te maken met de brandweerstand”. 

 Brandweerstand meet de prestatie van het product in het tegenhouden van de brand om te voorkomen dat deze zich verspreidt. Met andere woorden: de tijd van het begin van de brand tot het moment dat de constructie bezwijkt. En die is bij CLT verrassend hoog. 

 De brandweerstand van hout is goed. Die van CLT is nog beter.  Dat komt doordat CLT hout wel brandt, maar het vereiste draagvermogen tijdens de brand behouden blijft. Dat heeft te maken met de houtskoollaag die zich op het CLT vormt. Deze beschermt de binnenste delen waardoor de houten constructie lang stand houdt. Langer dan een constructie van staal. 

Is CLT sterker dan beton?

CLT is sterk, stijf en vormvast. Dat zijn dezelfde eigenschappen die gewapend beton heeft. Of het sterker is dan beton, heeft met veel factoren te maken en is niet zomaar te vergelijken. Feit is wel dat CLT sterk genoeg is om huizen mee te bouwen. Sterker nog; er kan ook hoogbouw mee worden gerealiseerd. De HoHo-toren in het Oostenrijkse Seestadt Aspern bestaat voor 75% uit CLT hout en is 84 meter hoog! Wat we daarnaast weten, is dat CLT hout lichter is dan beton en sterker dan staal. 

Wat is de isolatiewaarde van CLT?

Als er gekeken wordt naar de isolatiewaarde, heeft men het vaak over lambda-waarde. Een raar woord, maar het heeft betrekking op de warmtegeleiding van een materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. Maar een betere geleiding van de warmte isoleert het materiaal minder goed. Dat betekent dus dat een lage lambda-waarde beter is, omdat er minder warmte verloren gaat. CLT heeft een lagere lambda-waarde dan baksteen of beton. 

Daarnaast is de goede, natuurlijke isolatie van hout, een groot voordeel van CLT. Dit betekent dat vloeren en muren sneller op temperatuur komen en blijven. Bovendien kan CLT naadloos tegen elkaar worden geplaatst, wat koudebruggen voorkomt. Een koudebrug ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van de woning waardoor kou van buiten gemakkelijk naar binnen komt. 

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer