Energiepark, Leiden

Het Energiepark wordt getransformeerd tot een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, cultuur, stadsnatuur, recreatie, horeca en sporten. Een echt Leidse plek waar mens en stad samenkomen.  
 
Steenvlinder heeft samen met de gemeente, de stad en gebiedsontwikkelaar BPD het ontwikkelplan gemaakt en sinds begin 2022 is de samenwerking tussen deze partijen officieel. We staan aan het begin van een bijzondere en spannende gebiedsontwikkeling die 8 tot 10 jaar gaat duren. Het gebied wordt opgesplitst in deelgebieden en in fases ontwikkeld. Met de sterke basis die gelegd is zal hier een energieke, verbonden en gezonde buurt ontstaan. Steenvlinder zal één van de deelgebieden ontwikkelen. We bekijken momenteel op welke manier zelfbouw een plek in het plan kan krijgen.  

Het Energiepark in beeld

  Participatie

  Bijzonder is dat de plannen voor het nieuwe Energiepark mede door omwonenden zijn gemaakt. Het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk heeft in 2020 het initiatief genomen om samen met de gemeente Leiden en gebiedsontwikkelaars BPD en Steenvlinder een ontwikkelplan voor het Energiepark en omgeving te maken. Dat is uniek in Leiden. Het burgerinitiatief gaat nu samen met andere stadspartners op in een participatieplatform en blijft zo betrokken bij de ontwikkeling.

  *De impressie is een eerste schetsontwerp en nog geen definitief ontwerp

  Wat ontwikkelt Steenvlinder in het Energiepark?

  Het Energiepark is in het ontwikkelplan opgedeeld in deelgebieden. Steenvlinder zal de ontwikkeling van ‘deelgebied E’ op zich nemen; het gebouw waar momenteel PLNT en De Sleutels gevestigd zijn.

  De eerste plannen

  Het bestaande gebouw wordt vervangen door nieuwbouw. De ambitie is om 115 woningen te realiseren, waarvan 40 sociale huurwoningen. Het wordt een mix aan woningtypes (en oppervlaktes). De maatschappelijke opvang De Binnenvest verhuist van de Nieuwe Energie naar de nieuwbouw in deelgebied E. Verder onderzoeken we de mogelijkheid om zelfbouwkavels en/of cascowoningen te realiseren, individueel of via CPO.

  Impressies

   Locatie

   Navigatie adres: Energiepark 2316HB Leiden google maps

   Lees meer op de projectwebsite van Energiepark Leiden en om je aan te melden voor de nieuwsbrief.